Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Σεραφειμίδη Γεώργιου - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 19-09-2014 14:30 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Σεραφειμίδης Γεώργιος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη υπογειοποίησης τμήματος υπαίθριας εκμετάλλευσης μαρμάρου για την αύξηση της αποληψιμότητας υγειών μαρμάρων»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 12.00
    Τόπος παρουσίασης: Εργαστήριο Μελέτης και Σχεδιασμού Εκμεταλλεύσεων Μ1.213

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Εξαδάκτυλος Γεώργιος (επιβλέπων)
    Καθ. Αγιουτάντης Ζαχαρίας
    Επ.Καθ. Στειακάκης Εμμανουήλ

    Περίληψη
    Στην περίπτωση που κριθεί αντι-οικονομική η υπαίθρια εκμετάλλευση σε τμήμα ενός υπαίθριου λατομείου – είτε λόγω αναγκαιότητας απομάκρυνσης μεγάλου όγκου στείρων, είτε λόγω μικρής αποληψιμότητας ογκομαρμάρων εμπορικών διαστάσεων και ποιότητας - τότε πρέπει να γίνει η εκτίμηση της οικονομοτεχνικής σκοπιμότητας εφαρμογής της υπόγειας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στο περιχαραχθέν τμήμα που δεν ικανοποιεί τα κριτήρια της υπαίθριας εκμετάλλευσης.
    Στόχος της παρούσης εργασίας είναι να συγκριθεί η υπόγεια εκμετάλλευση τμήματος του κοιτάσματος του δολομιτικού μαρμάρου Βώλακα με την υπαίθρια εκμετάλλευση που εφαρμόζεται σήμερα. Για να γίνει αυτό πρέπει να υπολογισθεί το μοναδιαίο κόστος της εκμετάλλευσης των δύο μεθόδων. Η εργασία αυτή υπολογισμού του μοναδιαίου κόστους έχει ως προαπαιτούμενο να γίνει ο σχεδιασμός των τελικών ορίων των εκσκαφών των δύο μεθόδων εκμεταλλεύσεων, να επιλεγεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός και να προσδιορισθεί η αποληψιμότητα των δύο μεθόδων. Ο σχεδιασμός των δύο μεθόδων στο τοπογραφικό ανάγλυφο του λατομείου αναφοράς έγινε με το AUTOCAD™. Εν συνεχεία επιλέχθηκε ο μηχανολογικός εξοπλισμός των δύο μεθόδων και υπολογίσθηκαν τα κεφαλαιουχικά και λειτουργικά κόστη καθώς επίσης και το κόστος του προσωπικού. Με βάση την ετήσια παραγωγικότητα και την αποληψιμότητα των δύο μεθόδων έγινε εν συνεχεία ο υπολογισμός του μοναδιαίου κόστους των δύο μεθόδων. Βρέθηκε ότι το μοναδιαίο κόστος της υπόγειας εκμετάλλευσης με τη μέθοδο της κατά μέτωπον προσβολής (breast stoping) με εγκατάλειψη στύλων και ορθές βαθμίδες, είναι περίπου διπλάσιο εκείνου της υπαίθριας αλλά η εφαρμογή της υπόγειας εκμετάλλευσης – με τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα - είναι βιώσιμη στο υπόψιν λατομείο.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012