Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Οικονομάκου Παναγιώτη - Σχολή ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 19-09-2014 10:39 από Vasiliki Grigoraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: vgrigoraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: υπάλληλος ΗΜΜΥ. Άλλες ιδιότητες: Unknown -#-@ΗΜΜΥ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
    Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ

    με θέμα

    Δυναμική Κατανομή Πόρων σε Δίκτυα WiFi
    Dynamic Resourse Allocation in Rooftop Networking

    Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2014, 11πμ
    Αίθουσα Συνεδριάσεων, Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή
    Αναπληρωτής Καθηγητής Άγγελος Μπλέτσας (Επιβλέπων)
    Αναπληρωτής Καθηγητής Γεώργιος Καρυστινός
    Αναπληρωτής Καθηγητής Αντώνιος Δεληγιαννάκης


    Abstract

    Τα mesh networks είναι δίκτυα τα οποία επιτρέπουν σε ένα σύνολο από κόμβους, χωρίς συγκεκριμένη τοπολογία, να συνεργάζονται με σκοπό την αποτελεσματική δρομολόγηση πακέτων. Η δρομολόγηση των πακέτων γίνεται με άλματα από κόμβο σε κόμβο και μπορεί να αλλάζει, καθώς νέα βέλτιστα μονοπάτια υπολογίζονται. Οι κόμβοι μπορούν να είναι τοποθετημένοι σε κτήρια ή να είναι χρήστες που κινούνται. Στην πρώτη περίπτωση αναφερόμαστε στα rooftop networks. Είναι πολύ φτηνότερα από DSL ή καλωδιακά δίκτυα και μπορούν να συνεισφέρουν στην αποτελεσματικότερη παροχή υψηλής ταχύτητας δικτύου όταν δεν υπάρχει υποδομή για ενσύρματη πρόσβαση.

    Για την υλοποίηση της διπλωματικής εργασίας χρησιμοποιήθηκαν Linux Boxes ALIX 2D2 και 3D2 καθώς και WiFi κάρτες συμβατές με οδηγούς λογισμικού (drivers) τύπου atheros. Εγκαταστήσαμε προσωρινά τέσσερις κόμβους στις ταράτσες των κτηρίων A1, A2, K4 και Μ3 της πολυτεχνειούπολης με δύο WiFi κάρτες στον κάθε κόμβο. Σε κάθε κόμβο η μία WiFi κάρτα χρησιμοποίησε μια omni directional κεραία ενώ η δεύτερη μία grid. Δημιουργήθηκε μηχανισμός που ελέγχει όλα τα συχνοτικά κανάλια σε κάθε ζεύξη, υπολογίζει έναν παράγοντα παρεμβολών (interference factor) ανά κανάλι και τέλος γίνεται μια αλλαγή στο “βέλτιστο” κανάλι (σύμφωνα με τον παραπάνω παράγοντα).

    Το αποτέλεσμα της εργασίας ήταν η δημιουργία ενός mesh network με κόμβους τεχνολογίας WiFi, με δυνατότητα δυναμικής κατανομής συχνοτικών πόρων και δυνατότητα διαφορετικές ζεύξεις να έχουν διαφορετική συχνότητα μέσα στο ίδιο δίκτυο.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012