Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής κ. Παπαδάκη Γεώργιου-ΠΜΣ Σχολής ΜΗΠΕΡ

  • Συντάχθηκε 18-09-2014 10:36 από Georgia Poniridou Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: tponiridou<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΜΗΠΕΡ.
    Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής κ. Παπαδάκη Γεώργιου
    Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου ώρα 12:00 - αίθουσα συνεδριάσεων ΜΗΠΕΡ
    ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚHΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ ΜΕ ΘΕΜΑ:
    «ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΛΟΓΩ ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ»

    Σκοπός
    Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ενσωματώσει τα θέματα αειφορίας και πράσινης ανάπτυξης στην διαδικασία εκτίμησης των ακινήτων.
    Μεθοδολογική προσέγγιση
    Η μελέτη ξεκινά να πραγματεύεται με τις έννοιες αειφορίας, πράσινα κτίρια και την κλασική εκτιμητική διαδικασία. Κατόπιν, αντλείται πολύτιμη πληροφόρηση από το πρόγραμμα Immovalue, το οποίο στοχεύει στο να προωθήσει την επίδραση της πράσινης ανάπτυξης στην αγορά, εισάγοντας θέματα ενεργειακής επάρκειας στην διαδικασία εκτίμησης των ακινήτων.
    Πραγματοποιήθηκε έρευνα σε Έλληνες εκτιμητές και τα αποτελέσματα χρησιμοποιήθηκαν για ερευνητική ανάλυση.
    Ευρήματα - Διαπιστώσεις
    Για την αποδοχή από την αγορά θεμάτων πράσινης ανάπτυξης, με σκοπό να επιτευχθεί αειφορία, θα πρέπει να λάβει χώρα εκτίμηση των πράσινων κτιρίων. Ένας αποτελεσματικός τρόπος να ενσωματωθούν χαρακτηριστικά πράσινης ανάπτυξης στην αξία της ακίνητης περιουσίας, είναι να ενημερωθεί ο εκτιμητής πως να εφαρμόσει την εκτιμητική διαδικασία. Στην παρούσα έκθεση, τροποποιημένες ειδικά μεθοδολογίες βασισμένες στις 3 παραδοσιακές εκτιμητικές προσεγγίσεις προτείνονται, με τη μέθοδο εισοδήματος να αποτελεί την πλέον κατάλληλη μέθοδο προσέγγισης. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι στην Ελλάδα, δε λαμβάνεται σοβαρά υπόψη ο ενεργειακός παράγοντας στην εκτιμητική διαδικασία, ενώ η μεθοδολογία που θεωρείται ως η κατάλληλη από την πλειοψηφία εκτιμητών, δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη.
    Πρωτοτυπία/αξία
    Η παρούσα μελέτη αναλύει προτάσεις που παρουσιάστηκαν στο πρόγραμμα Immovalue και σε άλλες ερευνητικές εργασίες. Γίνεται μία προσεκτική επισκόπηση της εκτιμητικής διαδικασίας για θέματα που σχετίζονται με την πράσινη ανάπτυξη, η οποία μπορεί να δώσει στους εκτιμητές την κατεύθυνση για το πώς να λάβουν υπόψη τα πράσινα χαρακτηριστικά με ένα ποιοτικό αλλά και με ένα ποσοτικό τρόπο.
    Λέξεις κλειδιά
    Πράσινο κτίριο, Εκτίμηση, Αειφορία, Ενεργειακή επάρκεια.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012