Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

  • Όλες οι κατηγορίες
  • Ενδοπολυτεχνικές Ανακοινώσεις και Συζητήσεις
  • Ακαδημαϊκές Ανακοινώσεις
  • Παρουσιάση διδακτορικής διατριβής «Ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκτίμησης της επικινδυνότητας και των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομ

Παρουσιάση διδακτορικής διατριβής «Ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκτίμησης της επικινδυνότητας και των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομ

  • Συντάχθηκε 14-07-2014 11:24 από Anthi-Eirini Vozinaki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: avozinaki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 14-07-2014 11:27

    Ιδιότητα: απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΠΕΡ.
    Παρουσίαση διδακτορικής διατριβής με θέμα:
    «Ένα ολοκληρωμένο σύστημα εκτίμησης της επικινδυνότητας και των επιπτώσεων πλημμυρικών φαινομένων»

    Ημερομηνία παρουσίασης: Δευτέρα 21 Ιουλίου 2014 και ώρα 11.00
    Αίθουσα: Μ4.001 (κτίρια ΜΗΧΟΠ)
    Υποψήφια Διδάκτωρ: Βοζινάκη Ανθή-Ειρήνη

    Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καρατζάς Γεώργιος, Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης (Επιβλέπων)
    Νικολαΐδης Νικόλαος, Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης (Μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής)
    Συμπέθερος Ιωάννης, Αναπληρωτής Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Τοπογραφίας και Γεωπληροφορικής Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Αθήνας (Μέλος Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής)
    Λουκάς Αθανάσιος, Καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
    Παρανυχιανάκης Νικόλαος, Επίκουρος Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης
    Τσάνης Ιωάννης, Καθηγητής Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης
    Τσουχλαράκη Ανδρονίκη, Επίκουρη Καθηγήτρια Σχολής Μηχανικών Περιβάλλοντος Πολυτεχνείου Κρήτης



    Περίληψη
    Οι πλημμύρες αποτελούν γεγονότα καταστροφικά για μια κοινωνία και την οικονομία της. Ειδικά σε περιπτώσεις ποτάμιας πλημμύρας, όπου η αγροτική και η αστική ανάπτυξη κατά μήκος του ποταμού είναι έντονη, οι ζημιές είναι πολύ σημαντικές και επιδρούν αρνητικά στην οικονομία της περιοχής.
    Στην παρούσα διδακτορική διατριβή δημιουργήθηκε ένα τεχνοοικονομικό μοντέλο ικανό να εκτιμά τη ζημιά που προκαλείται από ένα στιγμιαίο γεγονός πλημμύρας στο αγροτικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης. Η μεθοδολογία που παρουσιάζεται θεσπίζει ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ικανό να προσδιορίζει άμεσα περιοχές επιρρεπείς στον πλημμυρικό κίνδυνο και να εκτιμά τις οικονομικές απώλειες που προκαλούνται στους παραπάνω οικονομικούς τομείς.
    Αρχικά, προσομοιώνεται ένα στιγμιαίο πλημμυρικό γεγονός με χρήση του υδρολογικού μοντέλου πλέγματος, MIKE FLOOD. Το υδρολογικό μοντέλο εκτιμά σε κάθε κελί του πλέγματος μελέτης τις τιμές των πλημμυρικών παραμέτρων, το μέγιστο ύψος του πλημμυρικού κύματος και την αντίστοιχη ταχύτητα. Στη συνέχεια, ένα μαθηματικό μοντέλο πλέγματος σε γλώσσα προγραμματισμού Python λαμβάνει τις τιμές των πλημμυρικών παραμέτρων, όπως αυτές προκύπτουν από το ΜΙΚΕ FLOOD μοντέλο και εκτιμά την οικονομική ζημιά που προκαλείται στο αγροτικό και αστικό περιβάλλον της περιοχής μελέτης. Οι οικονομικές εκτιμήσεις ζημιάς έχουν ως κύριο δεδομένο εισόδου συνθετικές επιφάνειες ζημιάς, οι οποίες περιγράφουν τη μαθηματική σχέση που συνδέει την προκαλούμενη ζημιά με τις πλημμυρικές παραμέτρους. Οι επιφάνειες αυτές προκύπτουν με χρήση της μεθόδου λογιστικής παλινδρόμησης σε δεδομένα ερωτηματολογίου ενισχυμένα με μια σταθμισμένη μέθοδο Monte Carlo. Η σταθμισμένη Monte Carlo μέθοδος και η μέθοδος της λογιστικής παλινδρόμησης συνδυάζονται σε έναν ενιαίο κώδικα Python.
    Τελικώς, το τεχνοοικονομικό μοντέλο υπολογίζει τη ζημιά σε κάθε κελί του πλέγματος και τη συνολική ζημιά σε όλη την επιφάνεια μελέτης, για κάθε έναν οικονομικό τομέα ξεχωριστά, επιτρέποντας παράλληλα την οπτικοποίηση της εκτιμώμενης ζημιάς σε ArcGIS περιβάλλον. Η στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων του κώδικα ζημιάς εξασφαλίζει την ακρίβεια και τη συνέπεια των αποτελεσμάτων του οικονομικοτεχνικού μοντέλου.


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012