Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Μαργέτη Στυλιανού - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 26-06-2014 09:03 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Μαργέτης Στυλιανός

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Μελέτη για τη δυνατότητα ανάκτησης του λιγνίτη με βαρυτομετρική ανάλυση»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή 4 Ιουλίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 9.00
    Τόπος παρουσίασης: Μ4.003

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Δέσποινα Βάμβουκα (επιβλέπουσα)
    Καθ. Ηλίας Σταμπολιάδης
    Επ.Καθ. Γεώργιος Αλεβίζος

    Περίληψη
    H συγκεκριμένη εργασία είχε σκοπό την ανάκτηση του εναπομένοντος λιγνίτη από την υγρή τέφρα, η οποία παράγεται από την καύση του λιγνίτη στους λέβητες των ατμοηλεκτρικών σταθμών της Δ.Ε.Η. Για τη μελέτη αυτή, χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος εμπλουτισμού της βαρυτομετρικής ανάλυσης. Το θετικό αποτέλεσμα της μελέτης επιτρέπει την παραγωγή καυσίμου με μικρή περιεκτικότητα σε τέφρα, αλλά και σταθερή ποιότητα, με αποτέλεσμα το προϊόν αυτό να μπορεί να συντελέσει στην αύξηση των διαθέσιμων εγχώριων αποθεμάτων πηγών ενέργειας.
    Η συγκεκριμένη μέθοδος βασίστηκε στο διαχωρισμό του λιγνίτη από την υγρή τέφρα, με βάση τα διαφορετικά τους ειδικά βάρη, με τη βοήθεια μιας σειράς βαρέων υγρών, με προοδευτικά αυξανόμενη πυκνότητα. Με αυτόν τον τρόπο, το αρχικό δείγμα διαχωρίστηκε σε κλάσματα βάρους που αντιστοιχούσαν σε διαφορετικά ειδικά βάρη. Τα κλάσματα αυτά ζυγίστηκαν και αναλύθηκαν. Τα αποτελέσματα των ζυγίσεων και αναλύσεων εκφράστηκαν σε εκατοστιαία βάση και στη συνέχεια κατασκευάστηκαν οι καμπύλες εμπλουτισιμότητας. Έτσι είχαμε την εξαγωγή συμπερασμάτων, τόσο για τις δυνατότητες εμπλουτισμού, όσο και για την ανάκτηση του λιγνίτη.
    Η εφαρμογή του βαρυτομετρικού διαχωρισμού για την ανάκτηση του λιγνίτη από την υγρή τέφρα φάνηκε ότι είναι δυνατή, γιατί το προϊόν εμπλουτίσματος που προέκυψε είχε σχετικά χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα. Λαμβάνοντας υπόψη και τη σταθερότητα των ποιοτικών χαρακτηριστικών του εμπλουτίσματος, φάνηκε η μεγάλη σημασία που έχει η αξιοποίηση της υγρής τέφρας, αφού ο εμπλουτισμένος λιγνίτης θα αυξήσει το βαθμό απόδοσης των εξαρτημένων από την καύση του λιγνίτη μονάδων.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012