Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Δρούγκα Φανής - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 25-06-2014 12:43 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Δρούγκα Φανή

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Συγκριτική μελέτη της άμεσης φωτομετρικής μέτρησης της σκόνης σε ορυχεία με την συμβατική βαρυτομετρική μέθοδο»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 12.00
    Τόπος παρουσίασης: Εργαστήριο Ελέγχου Ποιότητας-Υγιεινής και Ασφάλειας στη Μεταλλευτική Μ1.211 Σχολής ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Αν.Καθ. Γαλετάκης Μιχάλης (επιβλέπων)
    Καθ. Κομνίτσας Κωνσταντίνος
    Επ.Καθ. Αλεβίζος Γεώργιος

    Περίληψη
    Η σκόνη είναι δυνητικά επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, επιβαρύνει τον εργασιακό χώρο και επιδρά δυσμενώς στην παραγωγικότητα του λατομείου-μεταλλείου. Η σκόνη παράγεται μέσω μιας σειράς διεργασιών που ξεκινούν από την εξόρυξη, την κατάτμηση (θραύση-λειοτρίβηση), τη μεταφορά και απόθεση των ορυκτών πρώτων υλών. Για την εκτίμηση του κινδύνου των εργαζομένων λόγω της έκθεσής τους σε υψηλές συγκεντρώσεις σκόνης αλλά και για την επιλογή των κατάλληλων μέτρων ελέγχου, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχει η δυνατότητα της ακριβούς μέτρησης τόσο της μέσης ημερήσιας συγκέντρωσης της σκόνης όσο και της διακύμανσής της εντός του οκταώρου εργασίας.
    Η παρούσα εργασία έχει ως στόχο την συγκριτική αξιολόγηση τεχνικών μέτρησης διαφόρων ορυκτών αιωρούμενων σωματιδίων που συναντώνται σε λατομικούς και μεταλλευτικούς χώρους, μέσω ειδικά σχεδιασμένων εργαστηριακών μετρήσεων. Οι μετρήσεις πραγματοποιήθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένο εργαστηριακό χώρο με τη βοήθεια των παρακάτω τεχνικών:
    • Συνεχής καταγραφή της συγκέντρωσης της σκόνης (mg/m3) με φωτομετρικό καταμετρητή (TSI DustTrak Airborne Particle Monitor 8520) για ένα κοκκομετρικό κλάσμα σκόνης κάθε φορά.
    • Συνεχής καταγραφή του αριθμού των αιωρούμενων σωματιδίων (αριθμός σωματιδίων /m3) με φωτομετρικό απαριθμητή σωματιδίων (TSI AeroΤrak Particle Counter 9306) για πέντε κοκκομετρικά κλάσματα της σκόνης ταυτόχρονα.
    • Υπολογισμό της μέσης συγκέντρωσης της σκόνης (mg/m3) με τη χρήση της βαρυτομετρικής μεθόδου (μέθοδος διαφοράς βάρους φίλτρου).
    Διαπιστώθηκε ότι και οι τρεις χρησιμοποιηθείσες μέθοδοι μέτρησης αιωρούμενων σωματιδίων έδωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα, με πιο αποτελεσματική αυτή του φωτομετρικού μετρητή συνεχούς καταγραφής (πρώτη τεχνική). Η τεχνική αυτή κρίνεται ως ιδιαίτερα κατάλληλη για μετρήσεις της συγκέντρωσης της σκόνης σε ιδιαίτερα επιβαρυμένα εργασιακά περιβάλλοντα αφού εκτιμά με ικανοποιητική ακρίβεια τόσο τη μέση τιμή του 8ωρου όσο και τη διακύμανση.
    Η δεύτερη μέθοδος (καταγραφή αριθμού σωματιδίων για πέντε κοκκομετρικά κλάσματα της σκόνης ταυτόχρονα), είναι περισσότερο ευαίσθητη της πρώτης, δίνει πληροφορίες για την κοκκομετρική σύνθεση, παρουσιάζει όμως μειωμένη ακρίβεια σε εργασιακά περιβάλλοντα με μεγάλες συγκεντρώσεις σκόνης λόγω της αδυναμίας της να διαχωρίσει συσσωματώματα σωματιδίων. Επιπλέον η ακριβής μετατροπή των τιμών της συγκέντρωσης που δίνει (αριθμός σωματιδίων/m3) σε mg/m3 που επιβάλλει η νομοθεσία μπορεί να γίνει μόνο μετά από συσχέτιση με την πρώτη τεχνική.
    Η τρίτη τεχνική (βαρυτομετρική μέθοδος) είναι πλέον αξιόπιστη από όλες, απαιτεί όμως μεγάλης χρονικής διάρκειας μετρήσεις και δίνει μόνο τη μέση τιμή του οκταώρου χωρίς να παρέχει πληροφορίες για τη διακύμανση της συγκέντρωσης εντός του εργασιακού χρόνου.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012