Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Αναστασιάδη Ανδρέα - Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 20-06-2014 14:13 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Αναστασιάδης Ανδρέας

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Γεωηλεκτρική διασκόπηση στο λιγνιτορυχείο Μαυροπηγής Ν.Κοζάνης. Προσομοίωση του πειράματος ηλεκτρικής τομογραφίας για τον σχεδιασμό της γεωφυσικής διασκόπησης και την ερμηνεία των γεωηλεκτρικών δεδομένων»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη 26 Ιουνίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 9.00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Μ4.001

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθ. Βαφείδης Αντώνιος (επιβλέπων)
    Καθ. Μανούτσογλου Εμμανουήλ
    Επ.Καθ. Στειακάκης Εμμανουήλ

    Περίληψη
    Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται την εφαρμογή διαφορετικών διατάξεων ηλεκτροδίων και μεθόδων αντιστροφής στην ηλεκτρική τομογραφία για τον εντοπισμό τυχόν ρηγμάτων και δομών υψηλής αντίστασης με την χρήση συνθετικών δεδομένων. Ο στόχος της εργασίας αυτής είναι να εξετασθεί η εφαρμοσιμότητα της ηλεκτρικής τομογραφίας και των εξεταζόμενων διατάξεων ηλεκτροδίων και μεθόδων αντιστροφής στον εντοπισμό ρηγμάτων και ασβεστολιθικών φακών στο λιγνιτορυχείο Μαυροπηγής Ν.Κοζάνης.
    Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιήθηκαν τρία μοντέλα ηλεκτρικής τομογραφίας που προσομοιάζουν δομή εγκοίλου και τρία μοντέλα που προσομοιάζουν δομή ρήγματος. Στο ένα μοντέλο ρήγματος προστέθηκε θόρυβος με σκοπό να εξεταστεί αν επηρεάζεται η απεικόνιση της σωστής θέσης και του βάθους της δομής αυτής. Σε όλα τα μοντέλα χρησιμοποιήθηκε η διάταξη πόλου-διπόλου ώστε να εξετασθεί η καταλληλότητα και η χρησιμότητα της για τον εντοπισμό των εν λόγω δομών. Στα τρία τελευταία μοντέλα χρησιμοποιήθηκε και η διάταξη Schlumberger ώστε να γίνει σύγκριση των δυο διατάξεων.
    Επίσης, αναλύεται και εξηγείται ο αλγόριθμος δημιουργίας των συνθετικών δεδομένων και παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της επεξεργασίας. Στα πλαίσια της παρούσας διπλωματικής εργασίας, πραγματοποιήθηκε επεξεργασία και ερμηνεία των γεωηλεκτρικών δεδομένων χρησιμοποιώντας τα λογισμικά πακέτα Res2mod και Res2dinv. Χρησιμοποιήθηκαν τρείς μέθοδοι αντιστροφής. Η πρώτη χρησιμοποιεί περιορισμούς για την εξομάλυνση της γεωηλεκτρικής, η δεύτερη τονίζει τις απότομες μεταβολές της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης (Robust) και η τρίτη είναι συνδυασμός της μεθόδου Marquardt (κανονικοποίηση μηδενικού βαθμού με χρήση της νόρμας L2) ή ridge regression και τη μέθοδο Occam ή smoothness constrained (κανονικοποίηση με περιορισμούς εξομάλυνσης).
    Τέλος, τα αποτελέσματα της ηλεκτρικής τομογραφίας δείχνουν ότι στα μοντέλα που εξετάσθηκαν η διάταξη pole-dipole δίνει καλύτερα αποτελέσματα λόγω του καλύτερου βάθους διασκόπησης που έχει καθώς και τον καλό λόγο σήματος προς θόρυβο. Επίσης να αναφερθεί ότι από τις μεθόδους αντιστροφής αυτή που απεικονίζει καλύτερα τα όρια καθώς και τις αντιστάσεις είναι η Robust.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012