Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Μορέλα Βάϊου – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 26-02-2014 09:48 από Pagona Makri Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: pamakri<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 26-02-2014 09:50

    Κύρια: ΕΔΙΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Μορέλας Βάϊος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Τρισδιάστατη γεωλογική προσομοίωση του Πλειο-Τεταρτογενούς της πεδιάδας της Μεσσαράς»

    Ημέρα παρουσίασης: Τρίτη, 4 Μαρτίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 15:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Εμμ. Μανούτσογλου (επιβλέπων)
    Καθηγητής Αντ. Βαφείδης
    Δρ. Μ. Κριτσωτάκης (Γεωλόγος, Δ/ντής Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης)

    Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η τρισδιάστατη γεωλογική προσομοίωση του Πλειο-Τεταρτογενούς της πεδιάδας της Μεσσαράς. Με την χρήση του λογισμικού RockWorks 15 κατασκευάστηκαν τρισδιάστατα (λιθο)στρωματογραφικά μοντέλα, μοντέλο ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης και λιθολογικά μοντέλα. Για την κατασκευή των μοντέλων χρησιμοποιήθηκαν δεδομένα από ενενήντα οκτώ 98 γεωτρήσεις και διακόσιες ενενήντα οκτώ 298 βυθοσκοπήσεις, καθώς επίσης και τα ψηφιοποιημένα επιφανειακά ίχνη των ορίων των γεωλογικών σχηματισμών που δομούν την περιοχή μελέτης, έτσι όπως απεικονίζονται στα γεωλογικά φύλλα χάρτη της περιοχής. Τμήμα των δεδομένων των γεωτρήσεων και το σύνολο των βυθοσκοπήσεων αποτελούν αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος F.A.O.1969. Τα υπόλοιπα γεωτρητικά δεδομένα προέρχονται από το αρχείο γεωτρήσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
    Τα λιθολογικά δεδομένα προέκυψαν αφενός από τις υφιστάμενες γεωτρήσεις και αφετέρου από την αντιστοίχιση των τιμών της ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης των βυθοσκοπήσεων σε λιθολογίες. Εκτός του γεωμετρικού γεωλογικού μοντέλου, κατασκευάστηκαν χάρτες ισοβαθών της ανώτερης επιφάνειας του υποβάθρου και των Νεογενών αποθέσεων καθώς επίσης και χάρτες ισοπαχών της ενότητας των Πλειο-Τεταρτογενών και των Νεογενών σχηματισμών. Ακολούθησε ο διαχωρισμός των αδρόκοκκων αποθέσεων από τις λεπτόκοκκες αποθέσεις ενός της αποθετικής ιζηματογενούς λεκάνης και κατασκευάστηκαν οι αντίστοιχοι χάρτες ισοπαχών. Πέραν από την διάκριση αυτή, που συμβαδίζει με δημοσιευμένες αντίστοιχες ομαδοποιήσεις, το σύνολο των νέων δεδομένων μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ερμηνεία ή/και σύζευξη αυτών με τεκτονικά, γεωφυσικά και υδρογεωλογικά στοιχεία της περιοχής.
    Από τα στοιχεία που συλλέχτηκαν και επεξεργάστηκαν προκύπτει ότι υπάρχει παράκτια μετακίνηση λεπτόκοκκων ιζημάτων από ανατολικά προς την δυτικά. Το ανατολικό παραλιακό μέτωπο διαβρώνεται και τα υλικά μετακινούνται, κυρίως δυτικά. Στο δυτικότερο σημείο του όρμου παρατηρείται πρόσχωση με λεπτόκοκκο υλικό και είναι υπεύθυνη για την συχνή πρόσχωση της λιμενο-λεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου της Βάρκιζας, που για να κρατηθεί σε λειτουργία βυθοκορείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    Η διαχρονική μέσω αεροφωτογραφιών σύγκριση της ακτογραμμής υπέδειξε την δυναμική εξέλιξη της παραλίας τα τελευταία 70 χρόνια. Αρνητικά έδρασαν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες της αμμοληψίας από το παραλιακό μέτωπο κατά την δεκαετία του 70, όταν αναπτυσσόταν η περιοχή και έγινε διευθέτηση των ποταμών και επέκταση της παραλιακής λεωφόρου.
    Συμπερασματικά έχει δειχθεί ότι ο συνδυασμός μετρήσεων κυμάτων με μετρήσεις μικρο-τοπογραφικών και κοκκομετρικών μεταβολών επιτρέπει ικανοποιητική αξιολόγηση της δυναμικής μιας προσχωσιγενούς παραλίας. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την αξιολόγηση ηπίων παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012