Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Κιρκινέζου Νικόλαου – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 21-02-2014 08:11 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Κιρκινέζος Νικόλαος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Εκτίμηση των εκπομπών αερομεταφερόμενων σωματιδιακών ρύπων από συγκρότημα παραγωγής αδρανών υλικών και σκυροδέματος»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή, 28 Φεβρουαρίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 13:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Μ4.001

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Αν.Καθηγητής Μ.Γαλετάκης (επιβλέπων)
    Καθηγητής Κ.Κομνίτσας
    Δρ.Κ.Κακλής

    Περίληψη
    Οι αιωρούμενοι σωματιδιακοί ρύποι, γνωστοί ως σκόνη, αποτελούν ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα στους χώρους εργασίας του λατομικού και μεταλλευτικού κλάδου. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάπτυξη μεθοδολογίας για τη άμεση μέτρηση και στη συνέχεια αποτύπωση της συγκέντρωσης της σκόνης που παράγεται σε μονάδα παραγωγής αδρανών υλικών και σκυροδέματος.
    Αρχικά πραγματοποιήθηκε η σχετική βιβλιογραφική ανασκόπηση για το πρόβλημα της σκόνης στο λατομικό και μεταλλευτικό κλάδο και περιγράφηκαν τα βασικά χαρακτηριστικά των αιωρούμενων σωματιδίων, οι πηγές και τρόποι παραγωγής τους, η ταξινόμηση τους, η ατμοσφαιρική συμπεριφορά τους και οι επιπτώσεις που έχουν στην υγεία των εργαζομένων και στο περιβάλλον.
    Στη συνέχεια αναπτύχθηκε η μεθοδολογία μέτρησης και εκτίμησης της συγκέντρωσης της σκόνης, πραγματοποιήθηκαν οι μετρήσεις, έγινε εκτίμηση του συντελεστή εκπομπών σκόνης των πηγών παραγωγής (πρωτογενής-δευτερογενής θραύση, μεταφορά, απόθεση), δημιουργία σεναρίων για την επιβάρυνση του εργασιακού χώρου συνυπολογίζοντας και τα μετεωρολογικά στοιχεία της περιοχής και σύγκριση με τα νομοθετημένα όρια. Για την άμεση μέτρηση της συγκέντρωσης της σκόνης χρησιμοποιήθηκε η συσκευή DustTrak που έχει τη δυνατότητα μέτρησης τριών κλασμάτων αιωρούμενων σωματιδίων (PM10, PM2.5 και PM1.0). Οι μετρήσεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στον εργασιακό χώρο της εταιρείας ΒΟΛΑΚ ΕΠΕ, που έχει ως αντικείμενο την παραγωγή αδρανών υλικών και έτοιμου σκυροδέματος και βρίσκεται στην περιοχή του ποταμού Εύηνου, στο Μεσολόγγι. Τα σενάρια για επιβάρυνση του εργασιακού χώρου σε σκόνη που δημιουργήθηκαν αντιπροσωπεύουν διαφορετικούς συνδυασμούς παραγωγικών διαδικασιών και μετεωρολογικών συνθηκών και είχαν σαν στόχο να εντοπίσουν τις πλέον επιβαρυμένες θέσεις εργασίας του εργοταξίου .
    Τέλος με βάση τις άμεσες μετρήσεις και τις εκτιμήσεις που προέκυψαν από τα διαφορετικά σενάρια εκτιμήθηκε η επικινδυνότητα των θέσεων εργασίας, όσον αφορά την έκθεση των εργαζομένων σε σκόνη, και προτάθηκαν μέτρα αντιμετώπισης.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012