Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Αρβανιτίδη Χρήστου – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 14-02-2014 11:52 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Αρβανιτίδης Χρήστος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Διερεύνηση πεδίου καταπόνησης πασαλο-ομάδας λόγω οριζοντίων φορτίων με αναλυτικές και αριθμητικές μεθόδους»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη, 19 Φεβρουαρίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 12:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων Σχολής ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Ζ.Αγιουτάντης (επιβλέπων)
    Καθηγητής Γ.Εξαδάκτυλος
    Επ.Καθηγητής Ε.Στειακάκης

    Περίληψη
    Η επίλυση του προβλήματος της συμπεριφοράς πασσάλου υπό φόρτιση είναι αναλυτικά δυσχερής και το πρόβλημα επιτείνεται από την έλλειψη επαρκούς αριθμού δεδομένων από πειραματικές φορτίσεις πασσάλων.
    Η προσέγγιση του προβλήματος συμπεριφοράς ομάδος πασσάλων συνδεδεμένων με εσχάρα είναι ακόμη δυσκολώτερη και όπως και το ερώτημα της συμπεριφοράς πασσάλου καταπονουμένου από εγκάρσια φορτία, απαιτεί πληθώρα παραδοχών και προσεγγίσεων οι οποίες δεν δίδουν πάντοτε ικανοποιητικά αποτελέσματα. Ιδίως από την σκοπιά του μελετητού, το όλο πλαίσιο της αναλυτικής προσεγγίσεως της συμπεριφοράς πασσαλομάδος καταπονουμένης σε αξονική και εγκάρσια φόρτιση, οδηγεί σε αναπόφευκτη υπερδιαστασιολόγηση και ακόμη και υπό αυτό το πρίσμα, τα αποτελέσματα δεν είναι ελέγξιμα. Οι αριθμητικές μέθοδοι επιλύσεως δίδουν μία ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα, κυρίως λόγω του ότι ένα καλώς διαμορφωμένο μοντέλλο, με κατάλληλη παραμετροποίηση, παρακάμπτει τον κυκεώνα των διαδοχικών προσεγγίσεων της συμβατικής μεθόδου επιλύσεως.
    Στην παρούσα διπλωματική, εξετάζεται η συμβατική και αριθμητική προσέγγιση της μελέτης θεμελιώσως γεφύρας η οποία μελετήθηκε ως η οδική γέφυρα του ποταμού Ολβίου Κορινθίας επί της νέας επαρχιακής οδού Κιάτου-Βυτίνας. Η συμβατικώς μελετηθείσα λύση θεμελιώσεως το 1998 προέβλεπε την χρήση ομάδος οκτώ εγχύτων φρεατοπασσάλων, συνδεδεμένων με εσχάρα, για την θεμελίωση των βάθρων και περιελάμβανε στοιχειώδη ανάλυση της συμπεριφοράς της ομάδος υπό εγκάρσιο σεισμικό φορτίο.
    Στην παρούσα διπλωματική εργασία, αρχικά επιλύεται συμβατικά με την μέθοδο Broms και την μέθοδο Winkler το πρόβλημα και ακολουθεί επίλυση με την χρήση της μεθόδου πεπερασμένων στοιχείων, με την χρήση του προγράμματος MARC, υπό την μορφή δισδιαστάτων αριθμητικών εξομοιώσεων.
    Επιλύεται κατ' αρχάς η εξομοίωση του μεμονωμένου πασσάλου και ακολουθεί επίλυση ομάδος δύο, τεσσάρων και οκτώ πασσάλων, χρησιμοποιώντας τα πραγματικά δεδομένα φορτίων, τα προβλεπόμενα από την στατική μελέτη της γεφύρας. Η επίλυση γίνεται για εδαφικές συνθήκες που αποτελούν εξομοίωση της υφισταμένης στρωματογραφίας στην θέση του έργου και για ένα ενδεικτικό, ομογενές και ισότροπο μονοστρωματικό έδαφος. Ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην συμπεριφορά υπό εγκαρσία φόρτιση και την αξιολόγηση των αναμενομένων μετατοπίσεων του βάθρου και των παραμορφώσεων των πασσάλων της ομάδος.
    Τα αποτελέσματα της δισδιαστάτου εξομοιώσεως συγκρίνονται με αυτά της συμβατικής επιλύσεως καθώς και με προβλέψεις γενόμενες επί τη βάσει συμπερασμάτων που προέκυψαν από τρισδιάστατες αριθμητικές επιλύσεις, από προηγηθέντες ερευνητές του προβλήματος. Επίσης εξετάσθηκε, υπό τα παραπάνω δεδομένα, η επίδραση του στρώματος διεπιφανείας το οποίο πιθανόν να επικαλύπτει, λόγω υπολειμματικού γεωτρητικού ρευστού, τον αυλό του διατρήματος του πασσάλου και το οποίο ελαττώνει την αναμενομένη πρόσφυση του πασσάλου.
    Συνοπτικά, διαπιστώθηκε, πέραν της μεγαλυτέρας ευχερείας και των ακριβεστέρων αποτελεσμάτων δια της αριθμητικής επιλύσεως, εν σχέσει προς την συμβατική, η δυνατότητα πιθανής υποκαταστάσεως της τρισδιαστάτου αναλύσεως από την δισδιάστατη, χωρίς σοβαρή απόκλιση των προκυπτόντων αποτελεσμάτων.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012