Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κας Παζάρα Ευγενίας – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 13-01-2014 08:39 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 13-01-2014 08:48

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Παζάρα Ευγενία

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας:
    «Πυρόλυση/αεριοποίηση διαφόρων τύπων βιομάζας. Κινητική μελέτη, χαρακτηρισμός αερίων προϊόντων και τεφρών»

    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκεύη, 17 Ιανουαρίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 13:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγήτρια Δ. Βάμβουκα (επιβλέπουσα)
    Λέκτορας Δ. Πεντάρη
    Δρ.Χημ.Μηχανικός Πανόπουλος Κυριάκος (ΕΚΕΤΑ)

    Περίληψη
    Η βιομάζα είναι η τρίτη μεγαλύτερη πηγή πρωτογενούς ενέργειας στον κόσμο μετά τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Συγκεκριμένα, oι ενεργειακές καλλιέργειες είναι καλλιεργούμενα ή αυτοφυή είδη, παραδοσιακά ή νέα, τα οποία παράγουν βιομάζα, ως κύριο προϊόν, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διάφορους ενεργειακούς σκοπούς όπως παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, παραγωγή υγρών βιοκαυσίμων κ.ά.
    Στόχος της εργασίας ήταν η γνώση της χημικής σύνθεσης, της θερμικής συμπεριφοράς και της αντιδραστικότητας συγκεκριμένων ενεργειακών καλλιεργειών κατά την πυρόλυση/αεριοποιησή τους. Αντικείμενο της μελέτης ήταν ο χαρακτηρισμός των αέριων προϊόντων, καθώς και ο υπολογισμός των κινητικών παραμέτρων και των διαφόρων χαρακτηριστικών πυρόλυσης/αεριοποίησης για κάθε φυτό.
    Οι ενεργειακές καλλιέργειες που μελετήθηκαν ήταν «jatropha», αγριαγκινάρα, ιτιά, μίσχανθος και πελέτες ηλίανθου. Τα πειράματα περιελάμβαναν α) τον χαρακτηρισμό των δειγμάτων, των τεφρών και των παραγόμενων αερίων, β) την θερμοβαρυτική ανάλυση κατά την πυρόλυση/αεριοποίηση των δειγμάτων κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες και γ) τον υπολογισμό των κινητικών παραμέτρων των αντιδράσεων με χρήση του μοντέλου ανεξάτητων παράλληλων αντιδράσεων.
    Συμπερασματικά, τα δείγματα στο σύνολό τους είναι καλής ποιότητας καύσιμα. Η θερμική διάσπαση κατά την πυρόλυση έλαβε χώρα μεταξύ 200οC και 400οC, ενώ η αεριοποίηση των ενεργειακών φυτών άρχισε μετά τους 700οC-850οC. Το πιο αντιδραστικό φυτό ήταν ο μίσχανθος, το οποίο είχε και την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πτητικά και ακολουθούν κατά σειρά η ιτιά, η αγραιαγκινάρα και σχεδόν μαζί η “jatropha” με τις πελέτες ηλίανθου. Από τα διαγράμματα έκλυσης των αέριων προϊόντων οι καμπύλες των CO2, CO ήταν παρόμοιες με τις καμπύλες του ρυθμού απώλειας μάζας (DTG) των δειγμάτων. Τα αέρια CO2, CO, CH4 και CxHy εκλύθηκαν σε δύο θερμοκρασιακά εύρη 200-400οC και 400-800οC. Η έκλυση του H2 παρατηρήθηκε σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες από 500οC. Μέγιστο ρυθμό έκλυσης CO2 και CO παρουσίασαι ο μίσχανθος, ενώ CH4 και H2 η αγριαγκινάρα. Τέλος, το μοντέλο που εφαρμόστηκε προσομοίωσε τα πειραματικά δεδομένα επιτυχώς.

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012