Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας κας Σουλτανά Αθανασίας – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 13-01-2014 08:20 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Σουλτανά Αθανασία

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας:
    «Αξιολόγηση και εφαρμογές γεωυλικών σε βιοκλιματική δόμηση και εξοικονόμηση ενέργειας»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2014
    Ώρα παρουσίασης: 12:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Θ. Μαρκόπουλος (επιβλέπων)
    Καθηγητής Ε. Μανούτσογλου
    Επ.Καθηγητής Γ. Αλεβίζος

    Περίληψη
    Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η διερεύνηση των φυσικών και μηχανικών χαρακτηριστικών ενός αντιπροσωπευτικού εδαφικού δείγματος, που ελήφθη από το νομό Καρδίτσας και συγκεκριμένα από το χωριό Μητρόπολη. Μέσω μιας σειράς εργαστηριακών δοκιμών το δείγμα αξιολογείται ως προς την καταλληλότητά του για παρασκευή κονιαμάτων-επιχρισμάτων και χρήση σε εφαρμογές οικολογικής δόμησης.
    Οι δοκιμές που πραγματοποιούνται είναι: κοκκομετρική, ορυκτολογική και στοιχειακή ανάλυση του δείγματος, προσδιορισμός των ορίων υδαρότητας και πλαστικότητας (όρια Atterberg), προσδιορισμός της αντοχής σε μονοαξονική θλίψη, σε κάμψη και σε τριβή ειδικά διαμορφωμένων δοκιμίων που παρασκευάστηκαν σε διαφορετικές αναλογίες μιγμάτων εδάφους, άχυρου, άμμου και πρόσθετων, και τέλος προσδιορισμός του συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας και της υδατοπερατότητας των διαφόρων μιγμάτων.
    Τα πρόσθετα που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή των δοκιμίων είναι υδράσβεστος CL 90, υδραυλική άσβεστος NHL 3.5 και ποζολάνη. Η άμμος που χρησιμοποιήθηκε είναι χαλαζιακή και έχει τυποποιημένη κοκκομετρική διαβάθμιση.
    Συνεκτιμώντας τα αποτελέσματα των εργαστηριακών δοκιμών προκύπτει ότι το εδαφικό δείγμα χαρακτηρίζεται ως ιλυώδης λεπτόκοκκη άμμος. Τα ποσοστά της άμμου, της ιλύος και της αργίλου στο δείγμα είναι 63%, 23% και 14% αντίστοιχα. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πυριτικά ορυκτά και κυρίως σε χαλαζία (>60%). Συγκεκριμένα, η ορυκτολογική του σύσταση αναλύεται σε 67% χαλαζία, 16% αλβίτη, 11% ιλλίτη, 4% μοντμοριλλονίτη και 2% χλωρίτη. Από την στοιχειακή ανάλυση προέκυψε ότι το δείγμα έχει μικρή περιεκτικότητα σε οργανική ύλη, καθώς περιέχει 0.37% w/w άνθρακα και 0.44% w/w υδρογόνο.
    Τις υψηλότερες τιμές αντοχής σε μονοαξονική θλίψη είχαν τα δοκίμια που παρασκευάστηκαν με έδαφος και έδαφος και ποζολάνη (4%), με τιμές αντοχής 5.06 MPa και 3.84 MPa αντίστοιχα. Από τα αποτελέσματα της δοκιμής προσδιορισμού της αντοχής σε κάμψη, φαίνεται πως τα δοκίμια που παρασκευάστηκαν με έδαφος ήταν αυτά με την υψηλότερη αντοχή (2.04 και 1.89 MPa).
    Από τα αποτελέσματα της δοκιμής προσδιορισμού της αντοχής σε τριβή, προκύπτει ότι οι συνθέσεις με την καλύτερη συμπεριφορά κατά τη δοκιμή είναι οι εξής: έδαφος και άμμος σε αναλογία 1:1, έδαφος και άμμος σε αναλογία 1:1 με την προσθήκη υδρασβέστου (6%) και έδαφος και άμμος σε αναλογία 1:1 με την προσθήκη υδραυλικής ασβέστου (6%).
    Το δοκίμιο που παρουσιάζει τον χαμηλότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (0.94W/mK) είναι αυτό που παρασκευάστηκε με έδαφος και άχυρο (2%), ενώ το δοκίμιο με τον υψηλότερο συντελεστή θερμικής αγωγιμότητας (5.51W/mK) είναι αυτό που παρασκευάστηκε με έδαφος και άμμο σε αναλογία 1:1.
    Από τα αποτελέσματα της δοκιμής προσδιορισμού της υδατοπερατότητας των μιγμάτων, φαίνεται πως το μίγμα με τη χαμηλότερη τιμή υδατοπερατότητας (0.5ml/min) είναι αυτό που παρασκευάστηκε με την προσθήκη υδραυλικής ασβέστου (6%).

    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012