Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διδακτορικής Διατριβής κου Στρατάκη Αντωνίου– ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 23-12-2013 11:18 από Pagona Makri Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: pamakri<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΔΙΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    Παρουσίαση Διδακτορικής Διατριβής με θέμα:

    «Εκτίμηση της συμπεριφοράς τήξης των τεφρών των λιγνιτικών ατμοηλεκτρικών σταθμών της Βόρειας Ελλάδας με βάση την ορυκτολογική τους σύσταση»

    Στρατάκη Αντωνίου
    Διπλωματούχου Μηχανικού Ορυκτών Πόρων Πολ.Κρήτης

    Χρόνος: Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014 και ώρα 09:30
    Τόπος: Αίθουσα Συνεδριάσεων Σχολής Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Επταμελής Εξεταστική Επιτροπή:
    1. Ομ.Καθηγητής Γ.Κωστάκης (επιβλέπων) (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ΠΚ)
    2. Καθηγητής Αν.Φιλιππίδης (Τμήμα Γεωλογίας, ΑΠΘ)
    3. Αν.Καθηγητής Μ.Γαλετάκης (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ΠΚ)
    4. Καθηγητής Εμμ.Κακαράς (Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών, ΕΜΠ)
    5. Καθηγητής Κ.Κομνίτσας (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ΠΚ)
    6. Καθηγητής Γ.Χρηστίδης (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ΠΚ)
    7. Επ.Καθηγητής Γ.Αλεβίζος (Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων, ΠΚ)

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ

    Στόχος της παρούσας διατριβής είναι ο προσδιορισμός της συμπεριφοράς τήξης των λιγνιτικών τεφρών των ατμοηλεκτρικών σταθμών (ΑΗΣ) της Βόρειας Ελλάδας και η συσχέτιση αυτών με την ορυκτολογική και χημική τους σύσταση. Για το σκοπό αυτό εξετάστηκαν:
    α) Η ποσοτική ορυκτολογική και χημική σύσταση, καθώς και η συμπεριφορά τήξης (θερμοκρασίες αρχικής παραμόρφωσης, μαλάκυνσης, ημισφαιρίου και ροής) τόσο των εργαστηριακών τεφρών, όσο και των ιπταμένων τεφρών των ατμοηλεκτρικών σταθμών Αγίου Δημητρίου, Καρδιάς, ΛΙΠΤΟΛ, Πτολεμαΐδας και Αμυνταίου.
    β) Στις ιπτάμενες τέφρες προσδιορίστηκε επιπλέον η ειδική επιφάνεια (λεπτότητα κατά Blaine) και η κοκκομετρική κατανομή.
    γ) Με βάση τα αποτελέσματα των α και β, έγιναν συσχετισμοί της χημικής και ορυκτολογικής σύστασης με τις θερμοκρασίες που χαρακτηρίζουν τη συμπεριφορά τήξης των τεφρών, προκειμένου να ευρεθούν ποσοτικές σχέσεις οι οποίες θα επιτρέπουν την πρόβλεψη πιθανών προβλημάτων που μπορούν να προκύψουν κατά την καύση του λιγνίτη μέσα στο λέβητα (επισκωριώσεις, επικαθήσεις).

    Από τα παραπάνω προέκυψε ότι:
    α) Η διακύμανση της ορυκτολογικής και χημικής σύστασης των τεφρών που ελήφθησαν με συστηματική δειγματοληψία διάρκειας από δίωρα έως και μηνιαία δείγματα, παρουσιάζει ποσοτικά αυξομειώσεις χωρίς όμως ουσιαστικές διαφοροποιήσεις των ορυκτολογικών φάσεων και των οξειδίων εν γένει.
    β) Οι διαφοροποιήσεις της σύστασης μεταξύ των ΑΗΣ, έδειξαν ότι οι ΑΗΣ του Αγ.Δημητρίου και Καρδιάς είναι περισσότερο ασβεστούχοι από τους υπόλοιπους, ενώ παρουσίασαν και τις μεγαλύτερες θερμοκρασίες αρχικής παραμόρφωσης, μαλάκυνσης, ημισφαιρίου και ροής.
    γ) Ο συνδυασμός της ορυκτολογικής με τη χημική σύσταση, οδήγησε στην εύρεση εμπειρικών σχέσεων προσδιορισμού της περιεκτικότητας του αμόρφου των λιγνιτικών τεφρών, με βάση την περιεκτικότητα των κύριων οξειδίων.
    δ) Η συσχέτιση των ιπτάμενων με τις εργαστηριακές τέφρες δεν οδήγησε σε σαφείς σχέσεις, προφανώς λόγω α) των διαφορετικών συνθηκών καύσης μεταξύ των, β) της διαφοροποίησης της σύστασης του λιγνίτη λόγω χρονικής υστέρησης κατά την λήψη και γ) της διαφοροποίησης της εργοστασιακής τέφρας σε ιπτάμενη και τέφρα δαπέδου.
    ε) Η συσχέτιση της χημικής σύστασης με τη συμπεριφορά τήξης των τεφρών οδήγησε σε εμπειρικές σχέσεις, ενώ εν μέρει, επιβεβαιώθηκαν και οι γνωστές σχέσεις από τη βιβλιογραφία.
    στ) Η συσχέτιση της ορυκτολογικής σύστασης με τη συμπεριφορά τήξης των τεφρών, οδήγησε στην εύρεση εμπειρικών σχέσεων που επιτρέπουν τον προσδιορισμό της θερμοκρασίας ημισφαιρίου, καθώς και των θερμοκρασιών μαλάκυνσης και ροής κατά προσέγγιση, με βάση τα αποτελέσματα της ποσοτικής ορυκτολογικής ανάλυσης.



    Η Γραμματέας της Σχολής ΜΗΧΟΠ
    Δρ. Π.Μακρή

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012