Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Ndjock Eric – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 19-12-2013 08:21 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Ndjock Eric

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: «Παραγωγή καυσίμου αερίου πλούσιου σε υδρογόνο από πυρόλυση βιομηχανικών υπολειμμάτων ξυλείας»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη, 19 Δεκεμβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 15:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Μ4.003

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγήτρια Δ.Βάμβουκα (επιβλέπουσα)
    Αν.Καθηγητής Μ.Γαλετάκης
    Αν.Καθηγητής Θ.Τσούτσος

    Περίληψη
    Η παρούσα προπτυχιακή εργασία με τίτλο «Παραγωγή καύσιμου αερίου πλούσιου σε υδρογόνο από πυρόλυση βιομηχανικών υπολειμμάτων ξυλείας» είχε στόχο τη μελέτη διαφόρων δειγμάτων ξυλώδους βιομάζας, έτσι ώστε να προσδιοριστεί το δυναμικό παραγωγής υδρογόνου από το καθένα, εστιάζοντας στην ποιότητα και ποσότητα των εκλυόμενων αέριων ρύπων κατά τη διάρκεια της πυρόλυσης. Τα δείγματα που μελετήθηκαν ήταν, φλοιός ελιάς, MDF (μοριοσανίδα), ξύλο πεύκου, υπολείμματα ραμποτέζας (μορφοποίηση ακατέργαστης ξυλείας από όλες τις μεριές) και πριονίδι ρεφεδρίνη (κοπή μεμονωμένων κομματιών μασίφ ξυλείας).
    Τα πειράματα έγιναν σε θερμοβαρυτομετρικό αναλυτή (TGA), ο οποίος συνδέεται με φασματογράφο μάζας (MS) για την ανάλυση των αερίων προϊόντων Τα πειράματα περιελάμβαναν την προσεγγιστική και στοιχειακή ανάλυση των δειγμάτων, τη θερμοβαρυτική ανάλυση και την ανάλυση των εκλυόμενων αερίων κατά την πυρόλυση και καύση των δειγμάτων.
    Τα δείγματα στο σύνολό τους είναι υψηλής ποιότητας καύσιμα, καθώς έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε τέφρα, υψηλή θερμογόνο δύναμη και υψηλή περιεκτικότητα σε πτητικά συστατικά. Επίσης, δεν περιέχουν θείο, κάτι που σημαίνει λιγότερη εκπομπή τοξικών αερίων κατά την καύση. Το πριονίδι, ο φλοιός ελιάς και τα υπολείμματα ραμποτέζας έχουν παρόμοιο μέγιστο ρυθμό διάσπασης, ενώ για το M.D.F και το ξύλο πεύκου ο ρυθμός αυτός είναι χαμηλότερος. Ο φλοιός ελιάς εμφανίζει μεγαλύτερη αντιδραστικότητα από τα υπόλοιπα δείγματα. Το κινητικό μοντέλο προσομοίασε τα πειραματικά δεδομένα με μεγάλη επιτυχία. Η αποσύνθεση της κυτταρίνης είχε τη μεγαλύτερη ενέργεια ενεργοποίησης (198-322 KJ/mole), ενώ της λιγνίνης τη μικρότερη (11-21KJ/mole).
    Τα κύρια αέρια που εκλυθήκαν κατά τη διάρκεια της πυρόλυσης ήταν H2, CO2, CO, CH4 και διάφοροι υδρογονάνθρακες σε μικρές ποσότητες. Η παραγωγή υδρογόνου από τα δείγματα της παρούσας εργασίας ήταν πολύ μεγαλύτερη από αντίστοιχα δείγματα προηγούμενων μελετών.


    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012