Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Σκαναβή Βασιλείου– Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 05-11-2013 08:58 από Pagona Makri Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: pamakri<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΔΙΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Σκαναβής Βασίλειος

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Γεωλογικοί και ανθρωπογενείς παράγοντες στην διαμόρφωση ακτών: Η περίπτωση της Βάρκιζας – Ν. Αττικής»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη, 7 Νοεμβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 9:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Εμμ. Μανούτσογλου (επιβλέπων)
    Καθηγητής Κ. Συνολάκης (ΜΗΠΕΡ)
    Δρ. Χρ. Αναγνώστου (Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας ΕΛΚΕΘΕ)

    Στην παρούσα εργασία μελετήθηκαν οι μεταβολές στην γεωμορφολογία των ακτών του όρμου της Βάρκιζας ο οποίος αποτελεί ένα κατάλληλο φυσικό εργαστήριο και λόγω της ύπαρξης διαχρονικά αεροφωτογραφιών αλλά και ευκολίας πρόσβασης για κυματικές και γεωμορφολογικές μετρήσεις. Για πρώτη φορά στην περιοχή έγιναν μετρήσεις με την χρήση κυματομετρητή σε ρηχά νερά και παρήχθησαν δεδομένα για το κυματικό καθεστώς της περιοχής. 'Έγιναν νέες τοπογραφικές αποτυπώσεις εκατέρωθεν του παραλιακού μετώπου (χερσαίου και θαλάσσιου), μετά από κυματικά συμβάντα και αποτυπώθηκαν οι μεταβολές. Οι κοκκομετρικές μετρήσεις που έγιναν σε δείγματα που ελήφθησαν κατά μήκος τομών κάθετα του παραλιακού μετώπου υπέδειξαν τις μεταβολές του κοκκομετρικού μεγέθους των επιφανειακών ιζημάτων μετά από κυματικά συμβάντα. Πέραν των ανωτέρω με χρήση βαθυμέτρου δημιουργήθηκε ένας βαθυμετρικός χάρτη για την περιοχή.
    Από τα στοιχεία που συλλέχτηκαν και επεξεργάστηκαν προκύπτει ότι υπάρχει παράκτια μετακίνηση λεπτόκοκκων ιζημάτων από ανατολικά προς την δυτικά. Το ανατολικό παραλιακό μέτωπο διαβρώνεται και τα υλικά μετακινούνται, κυρίως δυτικά. Στο δυτικότερο σημείο του όρμου παρατηρείται πρόσχωση με λεπτόκοκκο υλικό και είναι υπεύθυνη για την συχνή πρόσχωση της λιμενο-λεκάνης του αλιευτικού καταφυγίου της Βάρκιζας, που για να κρατηθεί σε λειτουργία βυθοκορείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
    Η διαχρονική μέσω αεροφωτογραφιών σύγκριση της ακτογραμμής υπέδειξε την δυναμική εξέλιξη της παραλίας τα τελευταία 70 χρόνια. Αρνητικά έδρασαν οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες της αμμοληψίας από το παραλιακό μέτωπο κατά την δεκαετία του 70, όταν αναπτυσσόταν η περιοχή και έγινε διευθέτηση των ποταμών και επέκταση της παραλιακής λεωφόρου.
    Συμπερασματικά έχει δειχθεί ότι ο συνδυασμός μετρήσεων κυμάτων με μετρήσεις μικρο-τοπογραφικών και κοκκομετρικών μεταβολών επιτρέπει ικανοποιητική αξιολόγηση της δυναμικής μιας προσχωσιγενούς παραλίας. Τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και για την αξιολόγηση ηπίων παρεμβάσεων στο παραλιακό μέτωπο.


    Η Γραμματέας της Σχολής ΜΗΧΟΠ
    Δρ. Παγώνα Μακρή


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012