Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας της κας Κυρκιμτζή Ισμήνης Χαράς - ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 24-10-2013 15:29 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Κυρκιμτζή Ισμήνη Χαρά

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας:
    «Καθορισμός γεωλογικών παραμέτρων εμφάνισης γεωθερμικών ρευστών εντός σχηματισμών της λεκάνης Μεσσαράς»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 11:00
    Τόπος παρουσίασης: Μ4002 ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Ε. Μανούτσογλου (επιβλέπων)
    Καθηγητής Α. Βαφείδης
    Επ.Καθηγητής Ε. Στειακάκης

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Ανορυχθείσες υδρογεωτρήσεις στην περιοχή της Πόμπιας του νομού Ηρακλείου έδωσαν τις πρώτες ενδείξεις για την ύπαρξη πιθανού γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή. Σε αυτήν την περίπτωση, η προσπάθεια καθορισμού των στρωματογραφικών και τεκτονικών στοιχείων που επικρατούν στην περιοχή αποτελεί μια πρώτη προσέγγιση για την κατανόηση του μηχανισμού ύπαρξης του πιθανού γεωθερμικού πεδίου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να διερευνηθεί προκαταρτικά η περιοχή, με χρήση τεχνικών τρισδιάστατης γεωλογικής μοντελοποίησης σε συνδυασμό με την αξιολόγηση τιμών συγκεντρώσεων ραδονίου που προέκυψαν από μετρήσεις σε δείγματα υδρογεωτρήσεων της ευρύτερης περιοχής.
    Πιο συγκεκριμένα, στη παρούσα μελέτη κατασκευάστηκε το τρισδιάστατο γεωλογικό μοντέλο της περιοχής των νότιων παρυφών της υπολεκάνης των Μοιρών (οικισμοί Μοίρες, Πόμπια, Αληθινή και Πέρι). Η κατασκευή βασίστηκε στη συλλογή και ψηφιοποίηση δεδομένων 44 γεωτρήσεων και 11 βυθοσκοπήσεων και στην χωρική επεξεργασία τους με το λογισμικό Rockworks 15. Με τη μεθοδολογία αυτή έγινε ο καθορισμός των πιθανών ρηγμάτων, της περιοχής και μια πρώτη προσέγγιση για τον καθορισμό της χωρικής τοποθέτησης των περατών και μη σχηματισμών, δημιουργώντας μια πληρέστερη εικόνα του τεκτονοστρωματογραφικού καθεστώτος της περιοχής.
    Μετρήσεις ραδονίου σε δείγματα νερού από υδρογεωτρήσεις στην περιοχή επιβεβαιώνουν την ύπαρξη γεωθερμικών ρευστών (μέγιστη μετρηθείσα θερμοκρασία 28,9 oC). Οι τιμές περιεκτικότητας ραδονίου είναι σχετικά χαμηλές (4.000 – 5.000 Bq/m3). Ο συνδυασμός όλων των ανωτέρω ενδυναμώνει τις αρχικές ενδείξεις για την ύπαρξη πιθανού γεωθερμικού πεδίου στην περιοχή που απαιτεί περαιτέρω τεκτονική, γεωφυσική και υδρογεωλογική έρευνα.


    Στέλλα Ράκα
    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012