Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας της κας Μανατάκη Μερόπης - ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 16-10-2013 11:10 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Μανατάκη Μερόπη

    Θέμα Μεταπτυχιακής Εργασίας:
    «Ανάπτυξη μεθοδολογίας Εμπειρικής Μεθόδου Αποσύνθεσης Ρυθμών (EMD) σε περιβάλλον MATLAB για την επεξεργασία δεδομένων Γεωραντάρ από διασκόπηση σε αρχαιολογικούς χώρους»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 18:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Α. Βαφείδης (επιβλέπων)
    Καθηγητής Μ. Ζερβάκης (ΗΜΜΥ ΠΚ)
    Δρ. Α.Σαρρής (Ερευνητής ΙΤΕ)

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Στην παρούσα εργασία αναπτύσσεται μεθοδολογία Εμπειρικής Μεθόδου Αποσύνθεσης Ρυθμών ή EMD (Empirical Mode Decomposition) δεδομένων γεωραντάρ που προέρχονται από διασκοπήσεις στον αρχαιολογικό χώρο της Απτέρας Ν.Χ.
    Το γεωραντάρ είναι μια υψηλής ευκρίνειας, μη καταστροφική, ηλεκτρομαγνητική τεχνική όπου χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα, συχνότητας 1-2000MHz, με σκοπό την χαρτογράφηση του υπεδάφους. Οι τομές γεωραντάρ που προκύπτουν από τις διασκοπήσεις αποκτούν μείωση της χρονικής ανάλυσης με το βάθος, λόγω του ότι τα κύματα παρουσιάζουν απόσβεση από την αλληλεπίδραση τους με την ύλη. Πέραν του φαινομένου της απόσβεσης, το σήμα που καταγράφεται συνήθως περιέχει συναφή ή/και τυχαίο θόρυβο που δυσκολεύουν την ερμηνεία του υπεδάφους. Προκειμένου να αναδειχθεί η χρήσιμη πληροφορία και να απομακρυνθεί η ανεπιθύμητη χρησιμοποιούνται τεχνικές από την Επεξεργασία Σήματος και την Επεξεργασία Εικόνας.
    Οι αλγόριθμοι αναπτύχθηκαν σε περιβάλλον MATLAB και στηρίζονται στη μέθοδο EMD, η οποία αποσυνθέτει το σήμα εισόδου σε ένα πεπερασμένο και συνήθως μικρό αριθμό συναρτήσεων βάσης, τις Ενδογενείς Συναρτήσεις Ρυθμού ή IMF (Intrinsic Mode Function). Αυτή η προσέγγιση, δίνει τη δυνατότητα διαχωρισμού του θορύβου από την χρήσιμη πληροφορία, καθιστώντας πιο εύκολη την αφαίρεση του πρώτου και την ανάδειξη της τελευταίας.
    Η αποτελεσματικότητα των μεθοδολογιών ελέγχεται αρχικά με την εφαρμογή σε συνθετικά δεδομένα. Εφαρμόζεται επίσης σε τομές γεωραντάρ από αρχαιολογικό χώρο. Από τα αποτελέσματα που προέκυψαν, οι μεθοδολογίες που αναπτύχθηκαν κρίνονται ικανοποιητικές, καθώς απαλείφεται εξολοκλήρου ο συναφής θόρυβος. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο στην περίπτωση του τυχαίου θορύβου, που για να αφαιρεθεί χάνεται ένα μεγάλο ποσοστό της επιθυμητής πληροφορίας. Επίσης, ο χρόνος περαίωσης είναι σημαντικά μεγάλος. Για τον λόγο αυτό παρατίθενται προτάσεις για την περαιτέρω βελτίωση της αποτελεσματικότητας των αλγορίθμων που αναπτύχθηκαν.

    Στέλλα Ράκα
    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012