Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας κας Τσουκαλά Δέσποινας - ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 11-10-2013 08:03 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: 11-10-2013 09:02

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Τσουκαλά Δέσποινα

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Μετρήσεις ραδονίου και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων σε σπήλαια και ζώνες ρηγμάτων στην Κρήτη»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 14:30
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Ε.Μανούτσογλου (επιβλέπων)
    Καθηγητής Ν.Καλλίθρακας-Κόντος
    Δρ.Κ.Ποτηριάδης (Ελλ.Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας)

    ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στη μελέτη έκλυσης ραδονίου και την συγκέντρωση αυτού σε σπηλαιώδεις δομές και σε ζώνες ρηγμάτων στην ευρύτερη περιοχή του νομού Χανίων, στην Δ. Κρήτη. Για τον λόγο αυτό τοποθετήθηκαν 6 παθητικοί ανιχνευτές ραδονίου τύπου CR-39 σε αντίστοιχο αριθμό σπηλαίων και σπηλαιοβαθάθρων για χρονικό διάστημα 3 μηνών, οι οποίοι κατέγραψαν την συγκέντρωση και τιμές διαφυγής στην ατμόσφαιρα του στοιχείου αυτού αντίστοιχα. Έπειτα από επεξεργασία, παρατίθενται οι τιμές των μετρήσεων και τα συμπεράσματα από την αξιολόγηση τους και συγκρίνονται με τα αποτελέσματα αντίστοιχων μελετών συγκέντρωσης ραδονίου σε σπήλαια που διενεργήθηκε σε παγκόσμια κλίμακα.
    Σε τρεις διαφορετικούς γεωλογικούς σχηματισμούς, τρία σπήλαια εκ των οποίων ένα κλειστό και δύο σπηλαιοβάραθρα, έχουν δημιουργηθεί σε πετρώματα της Ομάδας των Πλακωδών Ασβεστολίθων και ένα σπήλαιο σε πετρώματα της ενότητας του Τρυπαλίου. Τα άλλα δύο σπήλαια έχουν σχηματιστεί εντός των ανθρακικών σχηματισμών του Νεογενούς. Τέσσερεις από τις σπηλαιώδεις δομές είναι κλειστά σπήλαια ενώ δύο είναι ανοιχτά σπηλαιοβάραθρα. Οι μεγαλύτερες τιμές μετρήθηκαν στo κλειστό σπήλαιο της Κρυονερίδας (εντός των πετρωμάτων της Ομάδας των Πλακωδών Ασβεστολίθων) με συγκέντρωση ραδονίου ίση με 2207 Bq/m3 και εντός των σπηλαίων του Νεογενούς, σπήλαιο Καραβότοπος και σπήλαιο των Κουρουπήδων, με αντίστοιχες τιμές συγκέντρωσης ραδονίου 1687 Bq/m3 και 1374 Bq/m3. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα δύο σπηλαιοβάραθρα (που συνδέονται άμεσα με ρήγματα και σχηματίστηκαν εντός των πετρωμάτων της Ομάδας των Πλακωδών Ασβεστολίθων) μετρήθηκαν σχετικά υψηλές τιμές διαφυγής ραδονίου στην ατμόσφαιρα: Η τιμή της συγκέντρωσης του ραδονίου στο Σπήλαιο Περιστερέ είναι 275 Bq/m3 ενώ αντίστοιχα στο σπήλαιο του «Καβρού η τρύπα» είναι 110 Bq/m3. Η μικρότερη τιμή συγκέντρωσης ραδονίου (74 Bq/m3) μετρήθηκε στο σπήλαιο «του Αγίου Ιωάννη του Ερημίτη» που έχει σχηματιστεί εντός των πετρωμάτων της ενότητας του Τρυπαλίου.
    Τα ανωτέρω καταδεικνύουν ότι: α) οι τεκτονοκαρστικές δομές που μετρήθηκαν στα πετρώματα της Ομάδας των Πλακωδών Ασβεστολίθων εμφανίζουν αυξημένες τιμές είτε συγκέντρωσης είτε διαφυγής ραδονίου, β) αυξημένες τιμές ραδονίου εμφανίζουν τα σπήλαια εντός των ασβεστολιθικών πετρωμάτων του Νεογενούς που πιθανώς η πηγή προέλευσης του ραδονίου σχετίζεται με τις εμφανίσεις λιγνιτών που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή, γ) από τα παραπάνω κρίνεται αναγκαία η συστηματική μελέτη τόσο των ρηγμάτων – τεκτονοκαρστικών σπηλαίων που έχουν σχηματιστεί σε πετρώματα της Ομάδας των Πλακωδών Ασβεστολίθων όσο και οι αντίστοιχες δομές στα ανθρακικά του Νεογενούς.


    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ
    Στέλλα Ράκα

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012