Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας κου Κίσσα Βασίλη - ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 10-10-2013 15:28 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Κίσσας Βασίλης

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Ανίχνευση πιθανών ρηγμάτων με χρήση τρισδιάστατης γεωλογικής μοντελοποίησης»

    Ημέρα παρουσίασης: Τρίτη, 15 Οκτωβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 14:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Καθηγητής Ε.Μανούτσογλου (επιβλέπων)
    Καθηγητής Α.Βαφείδης
    Επ.Καθηγητής Ε.Στειακάκης

    Σε περιοχές έντονου αναγλύφου, ρήγματα και ρηγματογόνες ζώνες είναι εμφανείς. Σε περιοχές οι οποίες καλύπτονται από εδαφικό κάλυμμα, ή Πλειο-Τεταρτογενείς αποθέσεις τα τεκτονικά αυτά στοιχεία ανιχνεύονται έμμεσα με διάφορους τρόπους. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η αποτύπωση της χωρικής κατανομής των Πλειο – Τεταρτογενών και των Νεογενών αποθέσεων που δομούν την περιοχή μελέτης (υδρολογική υπολεκάνη Χάρακα στην Μεσσαρά) με ταυτόχρονη αποτύπωση των πιθανών ρηγμάτων στην περιοχή. Οι διαφοροποιήσεις και οι έντονες μεταβολές της επιφάνειας που διαχωρίζει τις δύο προαναφερθείσες λιθοστρωματογραφικές ενότητες δίνουν σημαντικές χωρικές πληροφορίες για τη γεωλογική δομή της λεκάνης της Μεσσαράς.
    Στην παρούσα διπλωματική εργασία χρησιμοποιήθηκε το λογισμικό RockWorks15. Αρχικά, έγινε τρισδιάστατη απεικόνιση της γεωλογικής δομής της υπολεκάνης του Χάρακα, και στην συνέχεια εξαγωγή εποπτικών συμπερασμάτων για πιθανά ρήγματα στην περιοχή. Η προσομοίωση βασίστηκε στην ανάπτυξη και επεξεργασία μίας βάσης δεδομένων από τοπογραφικά, γεωλογικά, γεωτρητικά και γεωφυσικά στοιχεία. Πιο αναλυτικά, χρησιμοποιήθηκαν πέραν του ψηφιακού τοπογραφικού ανάγλυφου, οι λιθολογικές ερμηνείες 28 γεωτρήσεων και οι τιμές ειδικής ηλεκτρικής αντίστασης 20 ηλεκτρικών βυθοσκοπήσεων που πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια παλαιοτέρων ερευνητικών προγραμμάτων εντός της λεκάνης της Μεσσαράς. Για τις γεωτρήσεις έγινε στρωματογραφική ερμηνεία βάσει των λιθολογικών στοιχείων τους. Μετά από επεξεργασία των ανωτέρω στοιχείων δημιουργήθηκαν χάρτες χωρικής κατανομής στρωματογραφικών ενοτήτων και χαράχθηκαν τα ίχνη των πιθανών ρηγμάτων που διατρέχουν τους σχηματισμούς που δομούν την περιοχή.


    Από τη Γραμματεία της Σχολής ΜΗΧΟΠ
    Στέλλα Ράκα

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012