Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση Παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας Ουαχάμπ Ταουφίκ Σχολής ΗΜΜΥ.

  • Συντάχθηκε 10-10-2013 09:34 από Eleni Stamataki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: estamataki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: σύνταξη/αποχώρηση υπάλληλος.
    Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών
    Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΟΥΑΧΑΜΠ ΤΑΟΥΦΙΚ
    με θέμα

    ΣΥΓΚΟΜΙΔΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΑΠΟ ΡΑΔΙΟΣΥΧΝΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ΣΚΟΠΟ ΤΗΝ ΤΡΟΦΟΔΟΤΗΣΗ ΑΙΣΘΗΤΗΡΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΣΥΣΚΕΥΩΝ ΧΑΜΗΛΗΣ ΙΣΧΥΟΣ

    Δευτέρα 14 Οκτώβριου 2013, 12πμ
    Αίθουσα 2041, Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΑΚΗΣ (επιβλέπων)
    Καθηγητής ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΑΥΡΑΚΑΚΗΣ
    Διδάσκων Π.Δ 407/80 ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΙΚΑΛΑΚΗΣ



    Περίληψη

    Τα τελευταία χρόνια η ασύρματη τεχνολογία ενέργειας έχει ενσωματωθεί σε μια πληθώρα ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης, με σκοπό να βελτιωθεί η αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών καθώς επίσης και να επεκταθεί η διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Αρκετά σύντομα, μικρογραφίες ασύρματων αισθητήρων που θα περιλαμβάνουν μονάδες συγκομιδής ενέργειας μικροκυμάτων για τροφοδότηση θα εντοπίζονται σε σημεία (εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος, εσωτερικό χάλυβα ή σκυροδέματος κτιρίων καθώς και στον πυρήνα επικίνδυνων χημικών εγκαταστάσεων), όπου θα ήταν σχεδόν αδύνατη η αντικατάσταση των μπαταριών τους. Ωστόσο σήμερα, ακόμη και οι πιο ισχυροί ασύρματοι κόμβοι έχουν διάρκεια ζωής λίγων μόνο χρονών και αυτό εξαιτίας της ύπαρξης μπαταρίας. Στην ιδανική περίπτωση οι μηχανικοί χρειάζονται έναν αισθητήρα που μπορεί να διαρκέσει για πάντα χωρίς εξωτερικές πηγές ρεύματος ή μπαταρίας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που θα παρουσιαστεί στην παρούσα εργασία, το όνειρο αυτό είναι πλέον εφικτό.
    Στην παρούσα ερευνητική εργασία προτείνονται νέα κυκλώματα συγκομιδής ενέργειας ή αλλιώς κυκλώματα ανόρθωσης με είσοδο διάφορους Τύπους Κεραιών και με τη χρήση Τεχνητής Γείωσης, κάποια από τα οποία παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στην Τάση εξόδου (Volt) εξόδου, ενώ άλλα παρουσιάζουν μεγάλη αύξηση στο Ρεύμα (Α) εξόδου. Από το συνδυασμό των παραπάνω και μέσω της ‘’Εξίσωσης Ισχύος’’ επιτεύχθηκε η εύρεση κυκλωμάτων μέσω των οποίων πραγματοποιείται η βελτιστοποίηση μετατροπή ισχύς.
    Εν συνεχεία πραγματοποιήθηκε η φόρτιση σε διάφορα ειδή μπαταριάς (διαφορετικής χωρητικότητας (mAh)) με τη χρήση breadboard (Διάταξη 9), καθώς επίσης επιτεύχθηκε η άμεση τροφοδότηση δύο αισθητήρων θερμοκρασίας. Η πρώτη μέτρηση θερμοκρασίας έγινε με Θερμίστορ σε σειρά με αντίσταση μέσω τροφοδότησης από το βασικό κύκλωμα (Διάταξη 1), ενώ η δεύτερη πραγματοποιήθηκε με το Τρανζίστορ 2Ν4401 μέσω τροφοδότησης από παράλληλα κυκλώματα (Διάταξη icon_cool.gif.
    Τέλος, τα κυκλώματα με τα βέλτιστα αποτελέσματα απόδοσης ισχύος τυπώθηκαν, ώστε να αυξηθεί κατά το δυνατόν περισσότερο η απόδοση τους και να μειωθεί το μέγεθός τους με απώτερο στόχο τη χρήση τους σε εμπορικές εφαρμογές.

    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012