Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας κας Παπαμαντέλλου Δήμητρας- ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 02-10-2013 14:52 από Pagona Makri Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: pamakri<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΔΙΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενη φοιτήτρια: Παπαμαντέλλου Δήμητρα

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Βιομηχανικός σχεδιασμός και βελτιστοποίηση παραγωγής και ιδιοτήτων πλατέων προϊόντων χάλυβα S355 HSLA χαμηλής περιεκτικότητας σε άνθρακα»

    Ημέρα παρουσίασης: Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 10:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Μ4.003

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Ομοτ.Καθηγητής Γ.Κωστάκης (επιβλέπων)
    Καθηγητής Κ.Κομνίτσας
    Δρ. Σπ.Παπαευθυμίου (ΕΜΠ)

    Η παρούσα διπλωματική εργασία είχε σαν αντικείμενο τον σχεδιασμό και την εκτέλεση βιομηχανικών δοκιμών για τη βελτιστοποίηση της ποιότητας των πλατέων προϊόντων χάλυβα S355 HSLA (High Strength Low Alloyed= υψηλής αντοχής χαμηλής κραµάτωσης). Η βελτιστοποίηση επιχειρήθηκε µε την παραγωγή χάλυβα µε ποσοστά άνθρακα 0,08-0,12%C, χαμηλότερα από τα συνήθη (0,2-0,25%C), από σκραπ σιδήρου. Προκειμένου να αντισταθμιστεί η μείωση των μηχανικών ιδιοτήτων εξαιτίας της μείωσης της περιεκτικότητας σε άνθρακα στον χάλυβα, πραγματοποιήθηκε η µικροκραµάτωση στον ρευστό χάλυβα µε Nb, V και Ti ή/και συνδυασμό αυτών. Για τον σκοπό αυτό, πραγματοποιήθηκε σχεδιασμός δοκιμαστικών χυτηρίων διαφόρων συνθέσεων ως προς τα αναφερθέντα µικροκραµατικά στοιχεία. Η εργασία πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια συνεργασίας του ΕΛΚΕΜΕ (Ελληνικό Κέντρο Έρευνας Μετάλλων), του χαλυβουργείου STOMANA του ομίλου ΣΙΔΕΝΟΡ και του Εργαστηρίου Γενικής και Τεχνικής Ορυκτολογίας του Πολυτεχνείου Κρήτης.
    Στις εγκαταστάσεις του χαλυβουργείου της STOMANA πραγματοποιήθηκαν, µε βάση τις συνθέσεις αυτές, 4 δοκιμαστικά χυτήρια των 100tn το καθένα, ένα µε προσθήκη Nb-Ti και τα υπόλοιπα 3 µε διάφορες περιεκτικότητες V-Ti. Από τα χυτήρια αυτά, μετά την διεργασία της χαλυβοποίησης, προέκυψαν πλινθώματα συνεχούς χύτευσης, τα οποία ύστερα από αναθέρμανση στους 1130οC υπέστησαν έλαση, η οποία οδήγησε στην παραγωγή χαλύβδινων πλακών (πλατέα προϊόντα).
    Στα δείγματα που ελήφθησαν από τα χαλύβδινα πλινθώματα και τα πλατέα προϊόντα, πραγματοποιήθηκε:
    • Διερεύνηση των μηχανικών ιδιοτήτων των παραχθέντων ποιοτήτων χάλυβα.
    • Διερεύνηση της μικροδοµής των παραχθέντων ποιοτήτων χάλυβα.
    Η μελέτη των δειγμάτων των τελικών προϊόντων έδειξε τα εξής:
    • Οι μηχανικές ιδιότητες των χαλύβδινων πλακών και πλινθωμάτων S355 µε χαμηλή περιεκτικότητα σε άνθρακα ευρέθησαν αντίστοιχες ή και βελτιωμένες σε σχέση προς εκείνες των χαλύβων S355 μεσαίας περιεκτικότητας σε άνθρακα.
    • Περιορισμός του µακροδιαφορισµού µόνο στις εξωτερικές επιφάνειες και όχι στο εσωτερικό των πλακών στο μέσο του χυτού (centreline segregation, CLS).
    Αυτό αποτελεί την κυριότερη βελτίωση της ποιότητας των χαλύβδινων πλακών και πλινθωμάτων που προέκυψε από την παρούσα εργασία.
    • Σημαντικό περιορισμό των οξειδικών εγκλεισμάτων µε συνακόλουθη βελτίωση της καθαρότητας του χάλυβα.
    • Βελτίωση της επιφάνειας των πλακών, σε σχέση µε τα συνήθη προϊόντα του συγκεκριμένου χαλυβουργείου, λόγω της μείωσης της εμφάνισης αναδιπλώσεων.
    Τα παραπάνω θα οδηγήσουν στον περιορισμό της αστοχίας των προϊόντων.


    Η Γραμματέας της Σχολής ΜΗΧΟΠ
    Δρ. Παγώνα Μακρή


© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012