Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας κ. Τυράκη Μιχαήλ - ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 02-10-2013 14:17 από Pagona Makri Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: pamakri<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΔΙΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ, υπάλληλος ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας


    Εξεταζόμενος φοιτητής: Τυράκης Μιχαήλ

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Έλεγχος και βελτίωση της ποιότητας ανακυκλωμένων λιπαντικών ελαίων»

    Ημέρα παρουσίασης: Τρίτη, 8 Οκτωβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 11:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ

    Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή
    Αν.Καθηγητής Ν.Πασαδάκης (επιβλέπων)
    Καθηγητής Ν.Βαρότσης
    Δρ. Χρ.Καραβασίλης (Δ/ντής παραγωγής Cyclon)

    Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η σύσταση ενός απασφαλτωμένου λιπαντικού που παράγεται στο διυλιστήριο της CYCLON. Το λιπαντικό αυτό υπόκειται στο διυλιστήριο περαιτέρω επεξεργασία με καταλυτική υδρογόνωση για να παραχθεί το τελικό εμπορικό λιπαντικό. Επειδή προέρχεται από αναγέννηση λιπαντικών ελαίων, παρουσιάζει λειτουργικά προβλήματα που οφείλονται στις προσμίξεις και τα πρόσθετα από την αρχική χρήση των χρησιμοποιημένων λιπαντικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το τελικό λιπαντικό προϊόν να μην πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές.
    Ως απόβλητο λιπαντικών ελαίων, νοείται κάθε βιομηχανικό ή λιπαντικό έλαιο ορυκτής συνθετικής ή μικτής βάσης το οποίο κατέστη ακατάλληλο για τη χρήση για την οποία προοριζόταν αρχικά. Είναι επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον διότι περιέχουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες, όπως βαρέα μέταλλα, πολύ-χλωριωμένους υδρογονάνθρακες, πολύ-αρωματικές ενώσεις κλπ. Η ανεξέλεγκτη διάθεση τους προκαλεί ρύπανση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων και του εδάφους. Η ανακύκλωση των αποβλήτων λιπαντικών ελαίων είναι καλύτερη λύση αξιοποίησης τους. Τα οφέλη της αναγέννησης είναι περιβαλλοντικά, ενώ δημιουργούν πρόσθετη αξία στα χρησιμοποιημένα ορυκτέλαια, πράγμα που κατ’ επέκταση μειώνει τις ανάγκες κατανάλωσης αργού πετρελαίου.
    Τα πειράματα στην παρούσα εργασία ακολούθησαν δύο κατευθύνσεις. Αρχικά με αναλυτικές μεθόδους (υγρή χρωματογραφία ανοιχτής στήλης, εκχύλισης στερεάς φάσης) έγινε διαχωρισμός του απασφαλτωμένου λιπαντικού σε κλάσματα ώστε να προσδιοριστεί η σύσταση του. Έγινε ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός της σύστασης του με αναλυτικές μεθόδους (υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, υπέρυθρης φασματοσκοπία).
    Στην συνέχεια έγιναν πειράματα εκχύλισης υγρού – υγρού με μεταβλητές συνθήκες διαλύτη, θερμοκρασίας και αναλογίας τροφοδοσίας δείγματος – διαλύτη ώστε να βρεθούν οι βέλτιστες συνθήκες για την βελτίωση της σύστασης του. Στα αποτελέσματα των πειραμάτων της εκχύλισης με αναλυτικές μεθόδους (υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης, υπέρυθρη φασματοσκοπία) έγινε ποσοτικός και ποιοτικός προσδιορισμός της πλέον βελτιωμένης σύστασης του αρχικού απασφαλτωμένου λιπαντικού.


    Η Γραμματέας της Σχολής ΜΗΧΟΠ
    Δρ. Παγώνα Μακρή

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012