Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Κ. Μπουντούρη - Σχολή ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 06-09-2013 14:18 από Balasi Panagiota Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη:

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: -.
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Κωνσταντίνος Μπουντούρης

    με θέμα
    “Τεχνικές αίσθησης φάσματος για ευφυή ραδιόφωνα.”
    “Spectrum Sensing Techniques for Cognitive Radios ”

    Τρίτη 10/09 ώρα 11.00 π.μ.
    Αίθουσα 2041 Κτίριο Επιστημών Πολυτεχνειούπολη


    Εξεταστική Επιτροπή

    Καθηγητής Αθανάσιος Λιάβας (επιβλέπων)
    Καθηγητής Μιχαήλ Πατεράκης
    Επίκουρος Καθηγητής Άγγελος Μπλέτσας


    Περίληψη

    Η τεράστια συνεχιζόμενη ανάπτυξη των ασύρματων ψηφιακών επικοινωνιών έχει προκαλέσει έλλειψη στις ελεύθερες συχνότητες του ραδιοφάσματος αλλά επίσης και σε θέματα ασφαλείας. Ειδικότερα, η ανάγκη για νέες ζώνες συχνοτήτων στο ραδιοφάσμα είναι το κύριο εμπόδιο στην συνέχιση αυτής της ανάπτυξης. Πρόσφατες μελέτες σχετικά με τη χρήση του ραδιοφάσματος έχουν δείξει ότι η εκ των προτέρων κατανομή των ζωνών του φάσματος σε συγκεκριμένες εφαρμογές ασύρματης επικοινωνίας οδηγεί σε κακή χρήση αυτών των κατανεμημένων ζωνών. Ως εκ τούτου, η ακαδημαϊκή κοινότητα, η βιομηχανία και οι κυβερνήσεις επιδιώκουν την έρευνα για νέες τεχνικές για την αποτελεσματικότερη χρήση του φάσματος. Τέτοιες ερευνητικές προσπάθειες έχουν γεννήσει την τεχνολογία των \en{Cognitive Radios (CR)}.
    \gr Με τον όρο \en CR \gr εννοούμε την νέα κύρια τεχνολογία που παρουσιάζεται ως λύση στην έλλειψη φάσματος. Τα \en CRs \gr είναι συσκευές οι οποίες δεν έχουν άδεια για χρήση της συγκεκριμένης ζώνης συχνοτήτων στην οποία επιθυμούν να εκπέμψουν, ωστόσο μέσω της πιο σημαντικής λειτουργίας τους, της αίσθησης του ραδιοφάσματος, μεταδίδουν χωρίς να παρεμβάλλουν τους χρήστες που έχουν πληρώσει και έχουν άδεια να χρησιμοποιήσουν αυτή τη ζώνη συχνοτήτων. Για να το κάνουν αυτό, χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές ανίχνευσης φάσματος. Αυτές οι τεχνικές χρησιμοποιούνται για την ανίχνευση της ύπαρξης ή της απουσίας του σήματος του εξουσιοδοτημένου χρήστη. Η αίσθηση του φάσματος έχει πολλές προκλήσεις να ξεπεράσει, όπως η πολλαπλή όδευση του σήματος ή η επισκίαση ενός χρήστη. Έτσι, με την ευκαιρία αυτή μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη συνεργατική αίσθηση φάσματος. Αυτό το είδος της αίσθησης πραγματοποιείται σε ένα δίκτυο με πολλούς χρήστες \en CRs \gr και η ύπαρξη ή η απουσία του σήματος του εξουσιοδοτημένου χρήστη αποφασίζεται από πολλούς χρήστες ή έναν σταθμό βάσης με τον οποίο συνεργάζονται οι δευτερεύοντες χρήστες.
    Στην παρούσα εργασία, δίνουμε σημαντικές πληροφορίες σχετικά με τα \en CRs \gr και πώς έχουμε οδηγηθεί σε αυτή την τεχνολογία. Επιπλέον, πρόκειται να περιγράψουμε το πρόβλημα της ανίχνευσης φάσματος, τι είναι και πως δημιουργούνται οι \emph{τρύπες} του φάσματος και οι προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει το \en CR \gr προκειμένου να γίνει η λειτουργία της αίσθησης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων αποτελεσματικά. Ένα μεγάλο μέρος αυτής της διπλωματικής εργασίας είναι η εις βάθος μελέτη των πιο σημαντικών τεχνικών για την ανίχνευση του φάσματος και η σύγκριση μεταξύ τους. Τέλος, συζητάμε τη συνεργατική αίσθηση φάσματος, τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να εφαρμοστεί και τα προβλήματα που μπορεί να επιλύσει.


    Από τη Γραμματεία ΗΜΜΥ
    Π. Μπαλάση

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012