Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση Παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας κας Οικονόμου Μαρίας-Δάφνης – Σχολή ΜΗΧΟΠ

  • Συντάχθηκε 04-09-2013 16:11 από Styliani Raka Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: sraka<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Κύρια: ΕΤΕΠ ΜΗΧΟΠ. Άλλες ιδιότητες: απόφοιτος προπτυχιακός ΜΗΧΟΠ, απόφοιτος ΜΔΕ/Διδ. ΜΗΧΟΠ
    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

    Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Οικονόμου Μαρία-Δάφνη

    Θέμα Διπλωματικής Εργασίας:
    «Πειραματική διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής ειδικών δομικών στοιχείων από υπερλεπτομερή λατομικά παραπροϊόντα»

    Ημέρα παρουσίασης: Τετάρτη, 11 Σεπτεμβρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 11:00
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα Μ4.101 (ΜΗΧ.Ο.Π.)

    3μελής Εξεταστική Επιτροπή
    Αν.Καθ.Μ.Γαλετάκης (επιβλέπων)
    Καθ.Ζ.Αγιουτάντης
    Επικ.Καθ.Γ.Αλεβίζος


    ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Στην Ελλάδα σημαντικό μέρος της εξορυκτικής βιομηχανίας αποτελούν τα λατομεία αδρανών υλικών. Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει η δραστηριότητα αυτή είναι η παραγωγή μεγάλων ποσοτήτων εξαιρετικά λεπτόκοκκου παραπροϊόντος (παιπάλη) που είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για το περιβάλλον. Η απόθεση ή διαχείρισή του είναι δαπανηρή ενώ η αξιοποίησή του ως πληρωτικό υλικό σε άλλες χρήσεις δεν είναι πάντα εφικτή, για λόγους κυρίως οικονομικούς. Η διερεύνηση λοιπόν χρήσεων που μπορούν να απορροφήσουν μεγάλη ποσότητα παιπάλης είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον λατομικό κλάδο. Μια τέτοια χρήση που θα μπορούσε να απορροφήσει σημαντικές ποσότητες παιπάλης είναι η παραγωγή δομικών υλικών για τις ανάγκες του κατασκευαστικού τομέα.
    Στην παρούσα διπλωματική εργασία γίνεται κοκκομετρικός χαρακτηρισμός της λατομικής παιπάλης και πειραματική διερεύνηση της δυνατότητας παραγωγής ειδικών δομικών στοιχείων με βάση το υπερλεπτομερές αυτό λατομικό παραπροϊόν. Για την παραγωγή των εργαστηριακών δοκιμίων χρησιμοποιήθηκαν μικροτσιμέντο, λατομική άμμος, παιπάλη διαφόρων κοκκομετριών, καθώς επίσης και ειδικά χημικά πρόσμικτα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία παραγωγής σκυροδέματος.
    Ο θεωρητικός σχεδιασμός των συνθέσεων έγινε με τη χρήση της τροποποιημένης εξίσωσης Andreassen, η οποία υπολογίζει τη βέλτιστη κοκκομετρική διαβάθμιση μιγμάτων σκυροδέματος με πολύ λεπτόκοκκα υλικά. Βασικές παράμετροι που ελήφθησαν υπόψη ήταν ο συντελεστής κατανομής και το μέγιστο και ελάχιστο μέγεθος κόκκου που συμμετέχουν στη σύνθεση.
    Παρασκευάστηκαν επτά (7) διαφορετικές συνθέσεις, ακολούθησε η σκλήρυνση και ωρίμανση των παρασκευασθέντων δοκιμίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Κανονισμού Τεχνολογίας Σκυροδέματος και μετά ο εργαστηριακός έλεγχος για τον προσδιορισμό της αντοχής τους σε μονοαξονική θλίψη.
    Τα αποτελέσματα των δοκιμών έδειξαν ότι όλες οι συνθέσεις είχαν αρκετά υψηλή αντοχή, άνω των 32 ΜPa, και κρίνονται καταρχήν κατάλληλες για την παραγωγή φέροντων δομικών στοιχείων από σκυρόδεμα. Οι παράμετροι που διαδραμάτισαν τον σημαντικότερο ρόλο στην τελική αντοχή των δοκιμίων ήταν οι αναλογίες μικροτσιμέντο/αδρανή και νερό/μικροτσιμέντο. Παράμετροι όπως ο συντελεστής κατανομής της κοκκομετρική διαβάθμισης και η αναλογία παιπάλη/λατομική άμμος, δεν επηρέασαν σημαντικά την μηχανική τους αντοχή.
    Τέλος, όσον αφορά τον κοκκομετρικό χαρακτηρισμό της παιπάλης που χρησιμοποιήθηκε, κατασκευάστηκε ένα νομόγραμμα με βάση τις σχέσεις που υπολογίστηκαν να συνδέουν την κοκκομετρική διαβάθμιση των υλικών με την ειδική τους επιφάνεια κατά Blaine. Το σφάλμα της υπολογιζόμενης προσεγγιστικής κοκκομετρικής καμπύλης με βάση την ειδική επιφάνεια κατά Blaine δεν ξεπέρασε το 10%.

    Από τη Γραμματεία ΜΗΧΟΠ
    Στέλλα Ράκα

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012