Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση Πρυτανείας για στέγαση Αρχιτεκτονικής

  • Συντάχθηκε 21-08-2013 14:35 Πληροφορίες σύνταξης

    Ενημερώθηκε: 21-08-2013 15:04

    Είναι κοινή διαπίστωση ότι το κτίριο της πρώην Γαλλικής σχολής δεν επαρκεί για να καλύψει πλέον τις ανάγκες της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Εκπαιδευτικές και ερευνητικές δραστηριότητες της Σχολής στεγάζονται σήμερα σε αυθαίρετες κατασκευές στο προαύλιο της Γαλλικής, οι οποίες δεν διαθέτουν οικοδομική άδεια. Η χρήση των αυθαιρέτων κατασκευών για στέγαση χώρων εργασίας είναι παράνομη, ενώ δεν πληρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας - έλλειψη πιστοποιητικών πυροπροστασίας και πυρασφάλειας - και υγιεινής. Επίσης, σύμφωνα με τον αριθμό των φοιτητών που σπουδάζουν ο συγκεκριμένος χώρος δεν καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες σε αίθουσες διαλέξεων, εργαστήρια και σχεδιαστήρια. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί φέτος, μετά τη σημαντική αύξηση του αριθμού εισακτέων στο ίδρυμα. Για τις αυθαίρετες κατασκευές στο χώρο της Γαλλικής έχει επιβληθεί στο ίδρυμα πρόστιμο από την πολεοδομία ύψους 320.000 ευρώ μετά από επαναλαμβανόμενες καταγγελίες των περιοίκων και τη διενέργεια αυτοψίας. Για τη μείωση / απαλοιφή του προστίμου ανέγερσης και διατήρησης των αυθαιρέτων, η Πρυτανεία συνεργάστηκε με την πολεοδομία, και τέθηκε ως απαραίτητη προϋπόθεση η άμεση κατεδάφιση των αυθαιρέτων κατασκευών. Για το σκοπό αυτό εκδόθηκε άδεια κατεδάφισης στις 1-8-2013.

    Η σημερινή διοίκηση για να δώσει λύση στο πρόβλημα στέγασης, συνεργάστηκε με πλήρη διαφάνεια με τα όργανα της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Η 3η Γενική Συνέλευση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στις 21 Ιουνίου 2013 με ομόφωνη απόφασή της όρισε επιτροπή μεταφοράς η οποία, σε συνεργασία με την Πρυτανεία, θα διερευνούσε την εξεύρεση λύσης για την προσωρινή στέγαση της Σχολής στην Πολυτεχνειούπολη. Η λύση η οποία προτάθηκε και στη συνέχεια εγκρίθηκε ομόφωνα από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος στην υπ’ αριθμόν 359/19-7-2013 συνεδρίασή της είναι η ακόλουθη:

    1. Ένα από τα νέα κτίρια της Β’ Φάσης Κτιριακών Εγκαταστάσεων ΜΗΠΕΡ (Κτίριο Κ4 ΜΗΠΕΡ), συνολικού εμβαδού 1500 τ.μ.
    2. Οι μηχανολογικοί όροφοι στα κτίρια Κ3 και Κ4 του ΜΗΠΕΡ, συνολικού εμβαδού περίπου 800 τ.μ. προκειμένου να στεγαστούν οι Αρχιτεκτονικοί Σχεδιασμοί. Για τη χρήση των μηχανολογικών ορόφων απαιτείται η έκδοση άδειας αλλαγής χρήσης από την πολεοδομία.
    3. Ένας από τους τέσσερις εργαστηριακούς κύβους των αρχικών εγκαταστάσεων, εμβαδού περίπου 250 τ.μ.
    4. Η μεταφορά του μεταλλικού κτιρίου της λέσχης (εστιατόριο) που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον υπαίθριο χώρο της Γαλλικής σε χώρο ανατολικά του κτιρίου ΜΗΧΟΠ, προκειμένου να στεγαστεί εκεί το εργαστήριο Προπλασμάτων και Τεχνολογικών εφαρμογών.
    5. Η χρήση των 2 μεγάλων αιθουσών στα Κ2 και Κ3 κτίρια δυναμικότητας περίπου 130 ατόμων ως αίθουσες διδασκαλίας από κοινού με τη Σχολή ΜΗΠΕΡ.

    Παράλληλα, τα μέλη ΔΕΠ του Τομέα Μηχανικής του πρώην Γενικού Τμήματος που μετακινήθηκαν στην Αρχιτεκτονική διατηρούν τα γραφεία τους και τους εργαστηριακούς τους χώρους στο κτίριο Επιστημών, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο κτίριο Κ4 ΜΗΠΕΡ, ενώ ως αίθουσες διδασκαλίας σε μαθήματα που δεν απαιτούν σχεδιαστήρια θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και οι υπόλοιπες αίθουσες διδασκαλίας της Πολυτεχνειούπολης από κοινού με τις υπόλοιπες Σχολές του Ιδρύματος.

    Η λύση η οποία προτάθηκε και αποφασίστηκε από τη Σύγκλητο του Ιδρύματος στεγάζει προσωρινά τις ανάγκες της Σχολής Αρχιτεκτόνων σε νέους και λειτουργικούς χώρους, γειτονικά τοποθετημένους στην Πολυτεχνειούπολη. Οι προσφερόμενοι χώροι καλύπτουν τις ανάγκες προσωρινής στέγασης της Σχολής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ενώ παράλληλα διατίθενται για πρώτη φορά και χώροι γραφείων σε όλα τα μέλη ΔΕΠ της Σχολής Αρχιτεκτόνων στον 1ο όροφο του κτιρίου Κ4.

    Με βάση τα παραπάνω, οι δραστηριότητες της Σχολής Αρχιτεκτόνων θα μεταφερθούν άμεσα στην Πολυτεχνειούπολη, πλην των μαθημάτων σχεδιασμού τα οποία θα πραγματοποιηθούν στη Γαλλική σχολή το χειμερινό εξάμηνο. Μετά τη λήξη του χειμερινού εξαμήνου και την έκδοση των αδειών αλλαγής χρήσης των μηχανολογικών ορόφων των κτιρίων Κ3, Κ4 ΜΗΠΕΡ, τα μαθήματα των σχεδιασμών θα πραγματοποιηθούν και αυτά στην Πολυτεχνειούπολη το εαρινό εξάμηνο. Ο απαιτούμενος εξοπλισμός για την υποστήριξη των μαθημάτων σχεδιασμού θα παραμείνει στη Γαλλική σχολή όσο διάστημα θα διεξάγονται εκεί τα μαθήματα. Για τη διευκόλυνση μετακίνησης των φοιτητών έχουν γίνει οι απαραίτητες συνεννοήσεις με το ΚΤΕΛ Χανίων για την επέκταση του ωραρίου και την πύκνωση των δρομολογίων.

    Για την καλύτερη ενημέρωση όλης της κοινότητας, η Πρυτανεία έχει καλέσει τα μέλη του ΔΣ του συλλόγου φοιτητών της Σχολής Αρχιτεκτόνων μηχανικών καθώς και τα μέλη της επιτροπής μεταφοράς την Πέμπτη 22-8-2013 για την παρουσίαση των χώρων που θα διατεθούν για την προσωρινή στέγαση της Σχολής.

    Οι προσπάθειες για την οριστική διευθέτηση των κτιριακών αναγκών της Αρχιτεκτονικής Σχολής, για στέγαση και σίτιση των φοιτητών και για λοιπές δραστηριότητες του Πολυτεχνείου Κρήτης δεν σταματούν, στο μέτρο βέβαια που μας επιτρέπει η οικονομική κατάσταση της Χώρας μας. Η Πρυτανεία δεν θεωρεί ότι η λύση οριστικής στέγασης στο χώρο της πρώην Γαλλικής Σχολής είναι εφικτή, καθώς υπάρχουν ισχυρές αντιδράσεις από φορείς της πόλης των Χανίων, ενώ σημειώνει ότι δεν έχει ποτέ ανατεθεί επίσημα από το ίδρυμα καμία μελέτη για την επέκταση της Γαλλικής σχολής, ούτε έχει υπάρξει οποιαδήποτε δέσμευση / υπόσχεση από την Πολιτεία για χρηματοδότηση της. Η οριστική στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών είναι στις βασικές προτεραιότητες της Πρυτανείας. Εναλλακτικές λύσεις θα μπορούσαν να είναι η ανέγερση κτιρίου στην Πολυτεχνειούπολη ειδικά σχεδιασμένου για να καλύψει τις ανάγκες των εργαστηριακών μαθημάτων σχεδιασμού, ή η διάθεση των δύο κτιρίων του Πολυτεχνείου στο λιμάνι (το κτίριο στο οποίο στεγάζεται σήμερα η Διοίκηση και το κτίριο της Μεραρχίας).

    Η απόφαση για τη μελλοντική οριστική στέγαση της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, όπως και για τη χρήση της Γαλλικής σχολής μετά τη μεταφορά όλων των δραστηριοτήτων της Σχολής Αρχιτεκτόνων, θα ληφθεί από τα αρμόδια όργανα του Ιδρύματος. Στην ίδια κατεύθυνση προσπαθούμε να κάνουμε εντονότερη την παρουσία του συνόλου της ακαδημαϊκής κοινότητας στην πόλη με την ορθολογιστική χρήση όλων των διατιθέμενων εγκαταστάσεων.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012