Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση Παρουσίασης Διπλωματικής Εργασίας Παπαγιαννάκη Εμμανουήλ Σχολής ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 08-07-2013 11:56 από Eleni Stamataki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: estamataki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: σύνταξη/αποχώρηση υπάλληλος.
    Σχολή Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

    με θέμα

    “Περιβάλλον Ανοικτού Κώδικα για Απομακρυσμένη Διαχείριση Κέντρου Συνάθροισης Υπολογιστικών Συστημάτων Πανεπιστημιακής Κλίμακας”

    “An Open Source Software Environment for Remote Management
    of a University-scale Data Center”

    Τετάρτη 10 Ιουλίου 2013, 17:00
    Αίθουσα Τηλεδιάσκεψης NOC, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή

    Επ. Καθ. Άγγελος Μπλέτσας (επιβλέπων)
    Αν. Καθ. Γεώργιος Καρυστινός
    Επ. Καθ. Αντώνιος Δεληγιαννάκης


    Περίληψη

    Το Πολυτεχνείου Κρήτης δημιούργησε πρόσφατα ένα σύγχρονο κέντρο συνάθροισης και φιλοξενίας υπολογιστικών συστημάτων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού (Data Center - DC). Στο DC υπάρχουν υποδομές όπως ικριώματα (racks) κατάλληλα για την εγκατάσταση εξυπηρετητών, μονάδες αδιάλειπτης παροχής ισχύος (UPS), κλιματιστικές μονάδες, συστήματα απομακρυσμένης χρήσης πληκτρολογίου/video/mouse (keyboard, video, mouse – KVM), δικτυακοί μεταγωγείς (switches), μονάδες διανομής ενέργειας (power distribution unit-PDU), εξυπηρετητές (servers) και υπολογιστής πλέγματος (grid). Ο παραπάνω εξοπλισμός διαθέτει δυνατότητα απομακρυσμένης (δικτυακής) σύνδεσης και διαχείρισης.
    Στόχος της εργασίας αυτής ήταν η σύνδεση και ενοποιημένη διαχείριση του εξοπλισμού του DC μέσω μιας εύχρηστης πλατφόρμας, με χρήση λογισμικού ανοικτού κώδικα. Χρησιμοποιήθηκε Mysql για την υλοποίηση βάσης δεδομένων, SNMP v2 για την δικτυακή επικοινωνία με τις συσκευές, Java – HTML για την κατασκευή της διαδικτυακής διεπαφής χρήσης (WEB-GUI) και PHP ως συνδετικός κρίκος όλων των παραπάνω εργαλείων, στοχεύοντας σε ένα εύχρηστο και ενοποιημένο περιβάλλον διαχείρισης και παρακολούθησης όλων των συσκευών.
    Το αποτέλεσμα της εργασίας ήταν η δημιουργία φιλικής στον χρήστη, διαδικτυακής διεπαφής, η οποία επέτρεψε α) την παρακολούθηση περιβαλλοντικών παραμέτρων (π.χ. θερμοκρασία, υγρασία) σε πολλαπλά σημεία και ικριώματα, β) την απομακρυσμένη διαχείριση δικτυακών μεταγωγέων (π.χ. παραμετροποίηση θύρας, ενεργοποίηση virtual LAN), γ) την παρακολούθηση δικτυακής κίνησης σε κάθε θύρα και την εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων σχετικά με την ομαλή ή όχι δικτυακή λειτουργία, δ) την απομακρυσμένη διαχείριση εξυπηρετητών και λοιπών συσκευών και ε) την απομακρυσμένη διαχείριση ενέργειας στις επιμέρους συσκευές μέσω των PDU. Το περιβάλλον εργασίας σχεδιάστηκε με βασικό κριτήριο την ευκολία χρήσης, τόσο σε επίπεδο χρήστη όσο και σε επίπεδο διαχειριστή του DC, καθώς επίσης και με βάση την αξιοποίηση λογισμικού ανοικτού κώδικα. Η χρήση του, μετά από συγκεκριμένες τροποποιήσεις θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την διαχείριση και άλλων Data Center.

    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012