Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Παρουσίαση Εργασίας Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (ΜΔΕ), Μηχ.Ο.Π.

  • Συντάχθηκε 14-02-2013 14:51 από Gryspolaki Dimitra Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη:

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: -.
    Παρουσίαση Εργασίας Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης (Μ.Δ.Ε.), Μηχ.Ο.Π.

    Εξεταζόμενος φοιτητής: Rami Mahmoud
    Τίτλος εργασίας: «Ανάπτυξη πειραματικής διάταξης για τη μέτρηση του συντελεστή απόκλισης πετρελαϊκών ρευστών σε συνθήκες υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας και σύγκριση με υπολογιστικά μοντέλα καταστατικών εξισώσεων»
    Ημέρα παρουσίασης: Παρασκευή, 22 Φεβρουαρίου 2013
    Ώρα παρουσίασης: 10:00 μ.μ.
    Τόπος παρουσίασης: Αίθουσα M4001, Μηχ.Ο.Π.


    ΠΕΡΙΛΗΨΗ
    Ένα από το συνηθισμένα προβλήματα στην παραγωγή πετρελαϊκών ρευστών είναι ο προσδιορισμός του όγκου της υγρής και αέριας φάσης τόσο σε συνθήκες ταμιευτήρα όσο και σε συνθήκες επιφάνειας. Ο όγκος αυτός μπορεί να υπολογιστεί με χρήση κυβικών καταστατικών εξισώσεων EoS (Equation of State) με τιμές για τις αντίστοιχες παραμέτρους ανάλογα με τη σύσταση του ρευστού. Ωστόσο οι κυβικές καταστατικές εξισώσεις παρουσιάζουν σημαντική απόκλιση στα αποτελέσματά τους ως προς τις πραγματικές τιμές των γραμμομοριακών όγκων υγρών, καθώς επίσης και των αερίων σε υψηλές πιέσεις .
    Για τον ακριβή υπολογισμό του όγκου του υγρού, είτε στον ταμιευτήρα είτε στην επιφάνεια, απαιτείται η χρήση εξειδικευμένων σχέσεων διόρθωσης των αποτελεσμάτων των κυβικών καταστατικών εξισώσεων, όπως είναι ο Συντελεστής Διόρθωσης Γραμμομοριακού Όγκου VSF (Volume Shift Factor), ο οποίος προστίθεται στο αποτέλεσμα του γραμμομοριακού όγκου των κυβικών καταστατικών εξισώσεων.
    Η προτεινόμενη ερευνητική εργασία αποσκοπεί στην ανάπτυξη μιας μαθηματικής συσχέτισης, ικανής να προβλέπει το συντελεστή διόρθωσης του γραμμομοριακού όγκου (Volume Shift Factor) συναρτήσει της πίεσης, θερμοκρασίας, σύστασης και μοριακού βάρους). Για τον προσδιορισμό του συντελεστή διόρθωσης του γραμμομοριακού όγκου (Volume Shift Factor) χρησιμοποιήθηκαν πειραματικά δεδομένα δυαδικών μειγμάτων υδρογονανθράκων. Η μεταπτυχιακή διατριβή αποτελείται από τα εξής στάδια:
    • Βιβλιογραφική ανασκόπηση των μεθόδων διόρθωσης των προβλέψεων του όγκου των ρευστών με βάση τις κυβικές καταστατικές εξισώσεις.
    • Σχεδιασμός εργαστηριακής διάταξης και διεξαγωγή πειραμάτων προσδιορισμού πυκνότητας σε καθαρά ρευστά και σε δυαδικά μείγματα υδρογονανθράκων γνωστής σύστασης
    • Κατάστρωση της μαθηματικής συσχέτισης υπολογισμού του Volume Shift Factor με βάση τα αποτελέσματα των πειραματικών μετρήσεων.
    • Έλεγχος της μαθηματικής συσχέτισης με αντίστοιχα πειραματικά αποτελέσματα της βιβλιογραφίας.
    • Σύγκριση της ακρίβειας της μαθηματικής συσχέτισης με αντίστοιχες του προσομοιωτή CMG.



    Εξεταστική Επιτροπή:
    Καθηγητής Βαρότσης Νικόλαoς (επιβλέπων)
    Αναπληρωτής Καθηγητής Πασαδάκης Νικόλαος
    Αναπληρωτής Καθηγητής Γαλετάκης Μιχαήλ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012