Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση παρουσίασης διπλωματικής εργασίας Παράβαλου Χ. - ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 25-01-2013 11:55 από Galateia Malandraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: gmalandraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΑΡΜΗΧ.

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Παράβαλος Χαράλαμπος

    με θέμα

    “Βελτιστοποίηση σχεδιασμού φωτοβολταϊκού συστήματος με χρήση παράλληλης επεξεργασίας”
    “Design optimization of photovoltaic system using parallel processing”

    Τρίτη 29 Ιανουαρίου 2013, 9πμ
    Αίθουσα 137.Π39, Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη

    Εξεταστική Επιτροπή

    Επ. Καθ. Βασίλης Σαμολαδάς (επιβλέπων)
    Επ. Καθ. Ευτύχης Κουτρούλης
    Καθ. Διονύσης Πνευματικάτος


    Περίληψη

    Σε αυτή την εργασία υλοποιήθηκε μια μέθοδος για την εύρεση του βέλτιστου σχεδιασμού Φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάρκων μεγάλης κλίμακας που διασυνδέονται με το ηλεκτρικό δίκτυο. Η βελτιστοποίηση γίνεται με στόχο να ελαχιστοποιηθεί το οικονομικό κόστος ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας. Το μοντέλο του Φ/Β συστήματος που χρησιμοποιήθηκε προσομοιώνει τη λειτουργία για ένα έτος ενός συγκεκριμένου τρόπου τοποθέτησης των φωτοβολταϊκών στοιχείων και υπολογίζει τον οικονομικό συντελεστή (οικονομικό κόστος ανά μονάδα παραγόμενης ενέργειας) για την περίοδο του έτους για τον συγκεκριμένο τρόπο τοποθέτησης. Η προσομοίωση γίνεται με πραγματικές μετρήσεις ανά λεπτό από την περιοχή των Χανίων. Τυπικά, στις μελέτες για την κατασκευή Φ/Β συστημάτων, χρησιμοποιούνται μέσες ωριαίες τιμές ακτινοβολίας και θερμοκρασίας για την πρόβλεψη της παραγόμενης ενέργειας του συστήματος. Όμως, για να μπορούμε να εκτιμήσουμε ακριβέστερα την παραγόμενη ενέργεια, απαιτείται μεγαλύτερη ακρίβεια στην προσομοίωση, γι αυτό και στην παρούσα εργασία χρησιμοποιούμε μέσες τιμές ανά λεπτό με χρονικό βήμα προσομοίωσης το 1 λεπτό. Όμως, για την προσομοίωση με δεδομένα ανά λεπτό απαιτείται πολύ περισσότερος χρόνος για τους υπολογισμούς του μαθηματικού μοντέλου, και σε συμβατικό υπολογιστή δεν είναι εφικτό να υλοποιηθεί και να εκτελεστεί η διαδικασία βελτιστοποίησης. Γι αυτό, είναι απαραίτητη η χρήση ενός συστήματος παράλληλης επεξεργασίας. Για την εύρεση της βέλτιστης λύσης χρησιμοποιούνται εξελικτικοί αλγόριθμοι, διότι ο χώρος λύσεων του προβλήματος αυτού είναι μεγάλος και ανομοιόμορφος και με συμβατικές μεθόδους αναζήτησης δεν είναι εφικτή η βελτιστοποίηση του Φ/Β συστήματος.
    Σε αυτή την εργασία υλοποιήθηκαν κατανεμημένοι Γενετικοί Αλγόριθμοι για την εύρεση της βέλτιστης λύσης. Για την εκτέλεση χρησιμοποιήθηκε ο υπολογιστής πλέγματος του Πολυτεχνείου Κρήτης και για την διαδιεργασιακή επικοινωνία μεταξύ των υπολογιστικών μονάδων χρησιμοποιήθηκε η βιβλιοθήκη OpenMpi.


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012