Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Νέα / Ανακοινώσεις / Συζητήσεις

Ανακοίνωση παρουσίασης διπλωματικής εργασίας Στάμου Χ. - ΗΜΜΥ

  • Συντάχθηκε 04-12-2012 12:47 από Galateia Malandraki Πληροφορίες σύνταξης

    Email συντάκτη: gmalandraki<στο>tuc.gr

    Ενημερώθηκε: -

    Ιδιότητα: υπάλληλος ΑΡΜΗΧ.

    ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
    Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών

    ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

    ΣΤΑΜΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

    με θέμα

    “Σύγκριση μεθόδων Call Admission Control για μετάδοση κίνησης βίντεο πάνω σε ασύρματα κυψελωτά δίκτυα ”

    Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012, 9.30 πμ
    Αίθουσα συνεδριάσεων Τμήματος ΗΜΜΥ, Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη


    Εξεταστική Επιτροπή

    Επ. Καθ. Κουτσάκης Πολυχρόνης (επιβλέπων)
    Καθ. Μιχάλης Πατεράκης
    Επ. Καθ. Άγγελος Μπλέτσας

    Περίληψη

    Ο Έλεγχος Αποδοχής Κλήσης (Call Admission Control, CAC) ορίζεται ως μια σειρά ενεργειών που πραγματοποιούνται από το δίκτυο, προκειμένου να ελεγχθεί αν το αίτημα ενός χρήστη να χρησιμοποιήσει μια συγκεκριμένη υπηρεσία του δικτύου μπορεί να γίνει δεκτό ή όχι. Το νέο αίτημα γίνεται δεκτό όταν το επιθυμητό επίπεδο ποιότητας παρεχόμενης υπηρεσίας (Quality of Service, QoS) μπορεί να επιτευχθεί για την υπηρεσία αυτή χωρίς να προκληθεί παραβίαση στο QoS των υπηρεσιών που απολαμβάνουν άλλοι χρήστες.
    Στην παρούσα διπλωματική εργασία μελετήσαμε και συγκρίναμε δύο είδη μηχανισμών ελέγχου αποδοχής κλήσης για κίνηση πολυμέσων σε ασύρματα κυψελωτά δίκτυα, τόσο για την περίπτωση όπου όλο το διαθέσιμο bandwidth (BW) διατίθεται από κοινού σε νέους χρήστες και handoff χρήστες, όσο και για την περίπτωση όπου ένα ποσοστό του BW είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στους handoff χρήστες.
    Η σχεδίαση και η προσομοίωση των CAC μηχανισμών πραγματοποιήθηκαν για την ταυτόχρονη χρήση του καναλιού από χρήστες φωνής, μηνυμάτων email και ταινιών κωδικοποιημένων με MPEG-4. Οι μηχανισμοί αυτοί έχουν ως στόχο την μεγιστοποίηση της διαπερατότητας (throughput) του καναλιού χωρίς να υπάρξει συμφόρηση στο δίκτυο, που θα οδηγήσει σε παραβίαση των απαιτήσεων QoS των χρηστών. Κάτι τέτοιο καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο εξαιτίας της διαφορετικής φύσης των τύπων κίνησης που μεταδίδονται καθώς και των διαφορετικών απαιτήσεων σε QoS της κάθε υπηρεσίας.
    Το πρώτο είδος CAC με το οποίο ασχοληθήκαμε, αφορούσε στις περιπτώσεις όπου δεν έχουμε μοντέλα για την εκτίμηση της συμπεριφοράς της κίνησης βίντεο. Το δεύτερο είδος CAC που μελετήσαμε και συγκρίναμε με το πρώτο είδος, αφορούσε περιπτώσεις όπου έχουμε στην διάθεσή μας μοντέλα που εκτιμούν την συμπεριφορά της κίνησης βίντεο στο δίκτυο. Όπως αναφέραμε και παραπάνω, στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας μελετήθηκε και η συμπεριφορά του CAC μηχανισμού στην περίπτωση χρηστών που προέρχονται από διαφορετική κυψέλη (handoff κλήσεις). Στην περίπτωση των handoff κλήσεων, η συμπεριφορά του CAC μηχανισμού είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου να αποφευχθεί ο τερματισμός της κλήσης του handoff χρήστη.
    Τα αποτελέσματα της σύγκρισης των δύο ειδών CAC μηχανισμών έδειξαν πως όταν έχουμε στην διάθεσή μας μοντέλα για την εκτίμηση της συμπεριφοράς της κίνησης βίντεο στο δίκτυο, ακόμα και όταν αυτά δεν είναι ιδιαίτερα ακριβή, επιτυγχάνουμε καλύτερη χρήση του εύρους ζώνης (bandwidth utilization) του ασύρματου καναλιού, φροντίζοντας παράλληλα για την ικανοποίηση των απαιτήσεων QoS των χρηστών. Παράλληλα, μελετώντας τα αποτελέσματα που προέκυψαν, είδαμε ότι ανάλογα με τον σχεδιασμό του CAC μηχανισμού, μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη εξυπηρέτηση των handoff χρηστών. Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, προτείνουμε έναν μηχανισμό που εξασφαλίζει την διάθεση ενός ποσοστού του εύρους ζώνης του καναλιού σε handoff χρήστες, και συγκρίνουμε τις επιδόσεις όλων των μηχανισμών CAC που μελετήθηκαν.


    Συνημμένα:

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012