Τα κριτήρια επιλογής των φοιτητών που μπορούν να πραγματοποιήσουν πρακτικές ασκήσεις το 2025 είναι μέρος του Κανονισμού Πρακτικής Άσκησης της Σχολής, τον οποίο αναλυτικά θα βρείτε εδώ.
Γενικά, έχουν θεσπιστεί δύο ομάδες κριτηρίων για την επιλογή των φοιτητών. Τα κριτήρια της ομάδας Α είναι οι ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι φοιτητές που ενδιαφέρονται να υλοποιήσουν πρακτική άσκηση, ενώ τα κριτήρια της ομάδας Β βοηθούν στην κατάταξη των φοιτητών σε φθίνουσα σειρά και την επιλογή αυτών με την υψηλότερη βαθμολογία, εφόσον οι διαθέσιμες θέσεις πρακτικής είναι λιγότερες από τη ζήτηση των φοιτητών.
Κριτήρια Ομάδας Α- Ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει:
Να είναι ενεργοί φοιτητές στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών της Σχολής από την ημερομηνία αίτησης έως την ημερομηνία ολοκλήρωσης της Πρακτικής Άσκησης.
Να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) εξάμηνα σπουδών.
Να μην έχουν ξανασυμμετάσχει σε πρόγραμμα Πρακτικής Άσκησης μέσω αντίστοιχου συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος, δηλαδή να μην έχουν εγγραφεί ως «ωφελούμενοι» αντίστοιχου προγράμματος κατά το παρελθόν.
Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 70% των ECTS των μαθημάτων έως το εξάμηνο σπουδών τους.
Κριτήρια Ομάδας Β- Αλγόριθμος Κατάταξης
Ο αλγόριθμος κατάταξης των φοιτητών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών για την τρέχουσα περίοδο θα είναι ο εξής:
(*) Εάν ο παρονομαστής του κλάσματος είναι μηδέν, δηλαδή ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει τα μαθήματα, τότε θα τίθεται ίσος με τη μονάδα.
Οι συγκεκριμένες ασκήσεις μπορούν να προκύψουν ανά πάσα στιγμή με πρωτοβουλία των φορέων, των φοιτητών ή και του Ιδρύματος. Σε κάθε περίπτωση, ισχύουν παρόμοιες ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις για την επιλογή των φοιτητών, όπως φαίνεται κάτωθι.
Κριτήρια Ομάδας Α- Ελάχιστες ακαδημαϊκές προϋποθέσεις
Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει:
Να έχουν ολοκληρώσει τουλάχιστον πέντε (5) εξάμηνα σπουδών.
Να έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον το 70% των ECTS των μαθημάτων έως το εξάμηνο σπουδών τους.
Σε κάθε περίπτωση, οι φοιτητές υποβάλουν δήλωση ενδιαφέροντος στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, η οποία εξετάζεται από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης της Σχολής.
Όταν οι θέσεις Πρακτικής Άσκησης είναι προκαθορισμένες (σε συνεργασία της Σχολής με συγκεκριμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς), η επιλογή των φοιτητών γίνεται κυρίως με βάση:
τον μέσο όρο της βαθμολογίας τους,
το ποσοστό των μαθημάτων που έχουν περάσει σε σχέση με το εξάμηνο στο οποίο φοιτούν,
το έτος φοίτησης (κάθε έτος άνω του 5ου επιβαρύνει κατά 1% το βαθμό αξιολόγησης του φοιτητή), και
την κάλυψη ιδιαίτερων απαιτήσεων που μπορεί να έχει μία θέση (π.χ. γνώση συγκεκριμένου λογισμικού, γνώση ξένης γλώσσας κλπ.).
Η βαρύτητα των παραπάνω κριτηρίων καθορίζεται, ανά περίπτωση, στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος που δημοσιεύεται.
Τα παραπάνω είναι σύμφωνα με τον Κανονισμό Πρακτικής Άσκησης της Σχολής, ο οποίος εγκρίθηκε στην 10η Γενική Συνέλευση/ 11-2-2025 της Σχολής.
Επισημαίνεται ότι η υλοποίηση πρακτικών ασκήσεων με ιδιωτική χρηματοδότηση έχει ήδη ξεκινήσει για τους φοιτητές της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών.
Η πρακτική άσκηση των φοιτητών πρέπει να είναι ακέραιοι μήνες, ενώ για το διάστημα υλοποίησης μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη ευελιξία σε σχέση με τις πρακτικές ασκήσεις που υλοποιούνται μέσω της χρηματοδότησης του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Αρχικά, μαζί με την αίτηση του φοιτητή που κατατίθεται στο Γραφείο Πρακτικής Άσκησης, συμπληρώνεται μια ειδική φόρμα με το συμφωνημένο πλάνο απασχόλησης του φοιτητή, το οποίο θα πρέπει να λάβει έγκριση από την Επιτροπή Πρακτικής Άσκησης της Σχολής.
Επιπλέον, κατά την υλοποίηση προβλέπεται και η κατάρτιση μιας Μηνιαίας Έκθεσης Πεπραγμένων για τον έλεγχο της προόδου της άσκησης του φοιτητή. Τα βήματα αυτά είναι απαραίτητα για το ενδεχόμενο αναγνώρισης 5ECTS που προσμετρώνται για το πτυχίο, σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπει ο Κανονισμός Πρακτικής Άσκησης της Σχολής, για τις πρακτικές ασκήσεις τουλάχιστον 3μηνης διάρκειας.
Σημειώνεται ότι για την υλοποίηση των ασκήσεων αυτών, ο Φορέας Υποδοχής καταθέτει προκαταβολικά την συμφωνημένη αμοιβή του φοιτητή στο ΕΛΚΕ του Πολυτεχνείου Κρήτης μετά την υπογραφή της τριμερούς σύμβασης, Ιδρύματος, Φορέα & Φοιτητή. Κατόπιν, το Ίδρυμα αναλαμβάνει την αποζημίωση του φοιτητή και την απόδοση των απαιτούμενων ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΦΚΑ. Σύμφωνα με την ΚΥΑ 7543/ 2-10-2024 και τις σχετικές διευκρινίσεις του Υπουργείου, η ελάχιστη αμοιβή των φοιτητών είναι τα 350 ευρώ/ μήνα πρακτικής άσκησης, η οποία επιβαρύνεται με ΦΠΑ μετά το παραστατικό που θα εκδώσει ο ΕΛΚΕ του Ιδρύματος.