Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Εμφάνιση ενός Νέου - DO NOT DELETE

On the Sea Edge - Ένα Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού | 29/8/2016–4/9/2016 | Χανιά


Το On the Sea Edge είνα ένα project του Urban Transcripts σε συνεργασία με το Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου και με την στήριξη του ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ – Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Χανίων, τη Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Δυτικής Κρήτης.

Eξερευνώντας τα Χανιά ως ένα αστικό εργαστήριο στην άκρη της θάλασσας, το workshop φέρνει στο προσκήνιο μία σειρά από θέματα κοινά σε μεσαίας κλίμακας παράκτιες πόλεις στην Ελλάδα, τη Μεσόγειο και αλλού: εγκαταλελειμμένοι τόποι και αστικά κενά, αμφισβητούμενα όρια εκεί που η στεριά βυθίζεται στην θάλασσα, χώροι της μνήμης και της λήθης, διαδραστικά σύνορα όπου το δημόσιο συναντά το ιδιωτικό, υβριδικοί χώροι όπου το φυσικό συγχωνεύεται με το ψηφιακό, αστικές διαταραχές που καταστέλονται μέσα σε πολεοδομικά σχέδια και ζώνες, τοπικές κοινότητες που μετασχηματίζονται μέσα σε μία διεθνή τουριστική αγορά.

Κάποιες φορές σαφώς σκιαγραφημένη, κάποιες άλλες θολή και πάντα σε ροή, η άκρη ως αιχμή και ως σύνορο είναι το πρωταρχικό ζήτημα αυτού του εργαστηρίου: μεταξύ εγκατάλειψης και κατάληψης, μνήμης και λήθης, δημόσιου και ιδιωτικού, φυσικού και ψηφιακού, γης και θάλασσας, αυθορμητισμού και κανόνων, κοινότητας και αγοράς. Κάνοντας χρήση σχεδιαστικών και προγραμματικών εργαλείων για τη διαμόρφωση και τη διαχείριση του χώρου, το εργαστήριο στοχεύει σε μία σειρά από αστικές σχεδιαστικές προτάσεις για συγκεκριμένες τοποθεσίες μέσα στην πόλη, όπου τα φαινόμενα αυτά εκδηλώνονται πιο έντονα. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι επιλεγμένες περιοχές σε κάθε μία από τις 7 ομάδες του εργαστηρίου λειτουργούν ως ένας φακός μέσω του οποίου ευρύτερα ζητήματα μπορούν να διερευνηθούν, καταλήγοντας σε ένα παραγωγικό, προσανατολισμένο πάντα στο σχεδιασμό, συμπέρασμα.

Το εργαστήριο εμβυθίζει τους συμμετέχοντες σε ένα εντατικό πρόγραμμα 7 ημερών που αποτελείται από ομαδική σχεδιαστική εργασία σε studio, έρευνα πεδίου και διαλέξεις, που συμπληρώνονται με παράλληλες δημόσιες και κοινωνικές εκδηλώσεις. Κάθε ομάδα του εργαστηρίου καλωσορίζει 7-9 συμμετέχοντες και καθοδηγείται από έναν διδάσκοντα «επισκέπτη» (guest tutor) και έναν διδάσκοντα «οικοδεσπότη» (host tutor), αντιστοιχίζοντας τη διεθνή εμπειρία και τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις με την τοπική γνώση και την βιωματική εμπειρία της πόλης. 

Στο εργαστήριο συμμετέχουν 60 αρχιτέκτονες και φοιτητές Αρχιτεκτονικών Σχολών από 17 χώρες και θα διδάξουν 23 καταξιωμένοι αρχιτέκτονες, Ελληνες και ξένοι. Το εργαστήριο ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει διαλέξεις στην αγγλική γλώσσα, από 10 εισηγητές με αναφορά στην πόλη των Χανίων και το θαλάσσιο μέτωπό της, οι οποίες είναι νοιχτές στο κοινό.

Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου θα γίνει η παρουσίαση και συζήτηση των αποτελεσμάτων που εργαστηρίου που θα αφορούν στον σχεδιασμό του θαλάσσιου μετώπου των Χανίων.


Πρόγραμμα διαλέξεων (στα αγγλικά)

Δευτέρα 29.8

11π.μ. Chania: The tale of the city, Irini Perdikogianni

6μ.μ. What did the German tourist actually see in the old port;, Afroditi Papadaki

7μ.μ. The public city: public vs private space, Eleni Vagianou

8μ.μ. Public space, civic engagement and the sense of belonging. Networks potential in the municipality of Chania, Maria Androulaki

 

Tρίτη 30.8

7μ.μ. Upgrading tourist coastal zones through design strategies, Nektarios Kefalogiannis

8μ.μ. The presence of the past in the cities of Crete. The dialogue with the walls, Amalia Kotsaki

 

Tετάρτη 31.08

7μ.μ. «Κoum Kapi» redesigning the sea edge, Dimitris Tsakalakis

8μ.μ. Building on the edge: Small, Medium, Large, Alexandros Vazakas

 

Πέμπτη 1.09

7μ.μ. (Re/De constructing boundaries. The urban walls, the infrastructures, the coastline, Alexis Tzompanakis

8μ.μ. What makes a city smarter?,  Despina Dimelli

 

Διαπίστευση

Με την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες θα λάβουν το πιστοποιητικό για το Διεθνές Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού του Urban Transcripts, διαπιστεύοντας 10 ώρες διαλέξεων, 12 ώρες επιτόπιας έρευνας πεδίου και 36 ώρες εργασίας σε studio. 

 

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα: ontheseaedge.urbantranscripts.org

Email επικοινωνίας: ontheseaedge<στο>urbantranscripts.org 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012