Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

Τελευταία Νέα

Υπηρεσία Weblogin της Βιβλιοθήκης - Σύσταση για προσωρινή μη χρήση της
Ανακοίνωση ΣΕΑΒ - Διαδικτυακό σεμινάριο για την ευρετηρίαση επιστημονικών περιοδικών στο DOAJ
Ενημέρωση για την πρόσβαση και τις δημοσιεύσεις Ανοικτής Πρόσβασης (ΑΠ) του ΣΕΑΒ
Ανακοίνωση ΣΕΑΒ για επικείμενη εξάντληση άρθρων Ανοικτής Πρόσβασης στη συμφωνία με American Chemical Society
Ηλεκτρονική Έρευνα Ικανοποίησης Χρηστών στη Βιβλιοθήκη για το έτος 2024

» Όλα τα Νέα...

Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης Πολυτεχνείου Κρήτης, Technical University of Crete
Υπηρεσίες Βιβλιοθήκης Πολυτεχνείου Κρήτης

To Turnitin (Originality Check) είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή/εργαλείο ανίχνευσης πιθανής λογοκλοπής που δεν απαιτεί καμία εγκατάσταση. Αντιπαραβάλλει τα υπό κατάθεση κείμενα των εργασιών και άρθρων με κείμενα από το διαδίκτυο, με δημοσιευμένες εργασίες (όπως άρθρα περιοδικών και βιβλίων), με τις εργασίες που έχουν κατατεθεί στη βάση του Turnitin από άλλους φοιτητές και με τις εργασίες που υπάρχουν στα ιδρυματικά αποθετήρια και ανιχνεύει πιθανή λογοκλοπή και σε μεταφρασμένο κείμενο. Χρησιμοποιείται παγκοσμίως.

Μέχρι στιγμής, πρόσβαση στο Turnitin έχουν 16 ανώτατα ιδρύματα στην Ελλάδα και η βάση που δημιουργείται μέσω των υποβολών, θα είναι κοινή (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, ΕΜΠ, ΕΑΠ, ΟΠΑ, ΔΠΘ, Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Πατρών, Πάντειο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο).

Δικαίωμα χρήσης του Turnitin έχουν τα μέλη ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΠ του Πολυτεχνείου Κρήτης, τα οποία μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στέλνοντας email στο maria<στο>library.tuc.gr ως εκδήλωση ενδιαφέροντος, προκειμένου να τους δημιουργηθεί λογαριαμός. Τονίζεται ότι οι αναφορές του λογισμικού Turnitin για πιθανή λογοκλοπή, έχουν καθαρά ενδεικτικό χαρακτήρα και η αξιολόγηση τους εναπόκειται στο μέλος ΔΕΠ, ΕΔΙΠ, ΕΤΕΠ και ΕΕΠ.

Εγχειρίδια χρήσης για καθηγητές, για φοιτητές.

Βοήθεια σχετικά με την αναφορά (similarity report), πώς να την δω, πώς να την ερμηνεύσω.

Περισσότερες πληροφορίες για το Turnitin

  • Είναι μια διαδικτυακή εφαρμογή που μπορεί να εντοπίσει κείμενα που ομοιάζουν σε εργασίες που υποβάλλονται για έλεγχο.
  • Οι καθηγητές έχουν τη δυνατότητα να ανεβάσουν τις εργασίες των φοιτητών τους ή να επιτρέψουν στους ίδιους τους φοιτητές τους να τις ανεβάσουν
  • Το Turnitin βασικά ελέγχει τις εργασίες σε αντιπαραβολή με το υλικό που υπάρχει στη βάση του, στο διαδίκτυο και σε γνωστούς εκδότες. Ελέγχει για ομοιότητες ή κοντινές ομοιότητες στα σώματα κειμένου και στη συνέχεια δημιουργεί μια αναφορά (similarity report) η οποία συνοψίζει και  υπογραμμίζει τις ομοιότητες που έχει εντοπίσει (υπάρχουν πηγές που δεν συμπεριλαμβάνονται στο Turnitin ειδικά αν είναι δημοσιευμένο μόνο σε έντυπη μορφή).
  • Οι αναφορές (similarity reports) που δίνει το σύστημα Turnitin προσφέρουν στους διδάσκοντες ένα εργαλείο διδασκαλίας και εκπαίδευσης των φοιτητών στην ορθή χρήση των παραπομπών και της βιβλιογραφίας, οι δε φοιτητές εξασκούνται στην επεξεργασία των εργασιών τους και στην ορθή συγγραφή πρωτότυπων εργασιών. Το ίδρυμα από την πλευρά του μπορεί να χρησιμοποιήσει το Turnitin ως εργαλείο ανίχνευσης πιθανών περιπτώσεων λογοκλοπής. 
  • Το Turnitin δίνει τη δυνατότητα να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον εικονικών τάξεων, στις οποίες μπορεί είτε ο καθηγητής, είτε ο φοιτητής να ανεβάσει τις εργασίες του προς έλεγχο. Η αναφορά που δίνει είναι καθαρά ενδεικτική και απαιτεί περαιτέρω διερεύνηση από την πλευρά του καθηγητή.
  • Οι καθηγητές οφείλουν να ενημερώσουν τους φοιτητές τους ότι θα χρησιμοποιήσουν την υπηρεσία του Turnitin.
  • Οι εργασίες των φοιτητών προστατεύονται από τις αρχές τις ιδιωτικότητας
  • Η υπηρεσία του Turnitin δίνει τη δυνατότητα πολλαπλής υποβολής της εργασίας σε επίπεδο προσχεδίου με στόχο τη διόρθωση και βελτίωση της. Σχετικά: Παρανοήσεις σχετικά με το Turnitin
  • Απόρρητο και Ασφάλεια
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012